Мінкульт неналежно контролював гроші на театри – Рахункова палата

— 8 серпня 2013, 19:44

Про це йдеться у повідомленні Рахункової палати у четвер.

За приклад може слугувати постановка Національною оперою балету "Каприси", на яку використано 422 тис. грн. бюджетних коштів. До репертуару театру балет включено на 2011 - 2012 роки і І квартал 2013 року тільки 6 разів, при цьому наповнюваність залу під час вистави становила коли 45%, а коли і взагалі 29.

Загальна сума касового збору - 261 тис. грн., що менше половини аншлагових зборів. Наведені цифри свідчать про неефективно використані бюджетні кошти, спрямовані на постановку "Каприсів".

Як показав аудит, ризики неекономного використання коштів також існують через нормативну невизначеність умов оплати праці артистів національних академічних театрів, які є державними підприємствами (театр опери та балету України ім. Тараса Шевченка, театр ім. Івана Франка, театр ім. Лесі Українки).

Як йдеться у повідомленні Рахункової Палати, невпорядкованість надання платних послуг створює умови для втрати власних доходів цих театрів.

В умовах недосконалого нормативно-правового та організаційного забезпечення використано неефективно 0,7 млн. грн., з порушенням чинного законодавства - 2,5 млн. гривень.

Водночас відомство зазначає, що на розвиток театрального мистецтва вдалося залучити у 2012 році на 65 тис. глядачів більше, ніж у попередньому році.

Проте Мінкультури як головний розпорядник цих коштів не здійснювало належного контролю за їхнім використанням.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні