Тест

BABYLON'13: 35 фільмів про життя Євромайдану

"Зараз для українського кіно відбувається важливий момент: воно знаходить контакт з глядачем, чого не було протягом десятиліть", - каже кінознавець  Володимир Войтенко про ініціативу кінематографістів BABYLON'13.

Невеликі фільми-історії про революцію 2013 року, зняті в рамках цієї ініціативи, на YouTube збирають десятки тисяч переглядів та транслюються на іноземних каналах.

"Нашими роликами більше Аль-Джазіра цікавиться, аніж вітчизняні канали. Це звісно, жарт, але вони їх транслювали. Турецькі канали просять ролики без субтитрів, про нас написав Hollywood Reporter, а в Україні крім "Громадського ТБ" канали нас ігнорують", - розповідає режисер Володимир Тихий.

Режисери кажуть, що сама ініціатива BABYLON'13 виникла від великого бажання щось робити, впливати на протест. Так само, як арт-спільнота організувалась у ком’юніті "Страйкплакат" і вигадувала цікаві слогани для плакатів і навіть цілу серію "Я – крапля в океані", режисери взялися фільмувати людей та різні історії на Майдані.

В об’єктив потрапили "самооборонці", спецпризначенці, спонтанні кухарі Євромайдану, мітингувальники, піаніст у КМДА та багато інших історій з революційного життя столиці і не тільки.

Останні зйомки відбувались у Донецьку. На ще не до кінця змонтованому відео видно, як агресивні мешканці сходу кидають у бік зовсім нечисленних прихильників Євромайдану образи та звинувачують у тому, що вони заважають працювати.

"Ідея щось робити витала в повітрі і ми в неї судорожно вчепились. Я почав телефонувати до Володі Тихого, до Марини Вроди, зателефонував своїм знайомим, колегам, друзям і запропонував зустрітись на Михайлівській. Так все почалось", - пригадує молодий продюсер Денис Воронцов з Луганська.

Втомлений від недоспаних ночей і виру подій, у який всі активно включились ще місяць тому, Денис пригадує, що саме на Михайлівській і зняли першу історію BABYLON'13.

"Буквально протягом кількох годин зорганізувались, привезли обладнання. В мікроавтобусі по дорозі обговорювали концепцію. Повернувшись на Михайлівську і приступили до зйомки першого ролику з назвою "Вавилон 13. Пролог". Назву ми придумали пізніше. Але почали знімати 30 числа", - каже Денис.

Назва BABYLON'13 пов’язана з багатьма асоціаціями. І з фільмом "Вавилон ХХ" Миколайчука, людьми, які говорять різними мовами, і з тим, що "Йолка – як вавилонська вежа", пояснює Войтенко.

Режисери знімають і монтують відео безкоштовно. Поки триває кампанія по збору коштів на "Спільнокошті", їм з грошима намагаються допомогти прості люди.

"Вони приходять приносять і гроші. Насправді таких благодійників не так багато, але це дорожче за все", - підкреслюють кінематографісти.

Ще якийсь благодійник на своїх ресурсах розмістив рекламний банер з посиланням на канал ютюба "BABYLON'13" з доступом до 30 мільйонної аудиторії США, Канади.

"Українська правда. Життя" пропонує переглянути ті фільми з цієї серії, які ви могли пропустити і які були опубліковані після першої нашої статті про цю ініціативу кінематографістів.

Усі інші фільми можна переглянути на каналі BABYLON'13 у YouTube