Тест

Винничук про свою перемогу над Колесніченком: на рішення суддів, мабуть, вплинув Майдан

Про це в ефірі "Громадського тебелачення" у вівторок заявив письменник Юрій Винничук.

"На це рішення судів, мабуть, таки вплинуло те, що зараз відбувається на Майдані. Тому що загалом цей позов Колесніченка був дивний. Він вимагав зняти мою статтю з сайту ТСН, в той час як ця стаття була і на багатьох інших сайтах. Я сам не міг би зняти цю статтю ніяким чином, тому що я не маю доступу до сайту. Я віддаю свою статтю, вони виставляють", - сказав Винниченко.

На запитання що саме образило нардепа, Винничук відповів: "Я дуже багато про нього писав як про людину, яка постійно береше, провокує і так далі. Коли він вивісив фотографію жертв НКВС та підписав їх жертвами УПА, коли він говорив, що українська мова засмічена полонізмами, коли говорив, що галичани розмовляють якимсь польським суржиком і так далі. Я завжди проти цього виступав".

"Я покепкував з нього, коли виявилось, що він непорочно зачатий, бо батько його начебто згорів у танку за 10 років до його народження", - додав він.

"Але він не міг на ці речі подати до суду, бо тут не було якихось підстав. Він знайшов іншу можливість, це наше спільне перебування на "Большой политике", де я йому заперечив, коли він говорив, що українські книжки за радянського часу всюди валялись і їх ніхто не купував, а за російськими книжками він мусів їздити аж у Молдавію", - пояснив Винничук.

Письменник пояснює, що валятись могли книжки як україномовні, так і російськомовні – це залежить від якості текстів.

"Я зробив висновок, що він принижує українську мову. Бо виходить так, що книжки ці лежали тільки тому, що були написані українською мовою", - сказав Винничук і додав, що ці питання потрібно вирішувати на диспутах, а не в судах.

Водночас, нардеп Вадим Колесніченко в коментарі "Громадського Телебачення" сказав, що вважає рішення суду першої інстанції правильним.

"Рішення суду першої інстанції на мою думку було об’єктивним", - сказав він. На запитання журналіста, чи апеляційний суд у такому випадку необ’єктивний, Колесніченко відповів: "На мою думку вони взагалі не розглянули суть питання".

Пояснюючи, за що саме він подав до суду, нардеп сказав: "Людина просто брехала. Коли ефірі на "Інтері" йшлося про одне, а він його перефразував і вписав ті слова, яких я не говорив на блозі. Всього на всього".

Як повідомлялось у понеділок, Апеляційний суд Львівської області скасував рішення першої судової інстанції за позовом нардепа Вадима Колесніченка до письменника Юрія Винничука про захист честі і гідності.

Повідомлення Юрія Винничука у Facebook про рішення суду і понеділок, 13 січня

Раніше "Українська правда", депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко подав до суду на письменника Юрія Винничука про захист честі, гідності та ділової репутації.

Раніше повідомлялось, що сам Вадим Колесніченко не пам’ятає, за що саме подав на Винничукадо суду.

"На блозі "Української правди" десь в січні або лютому він щось бовкнув на мою адресу. Я почекав, дав коментарі, бачу - він не змінює своєї точки зору. Я і запропонував йому в суді довести, що те, що він поширює, є правдою", - казав тоді депутат.

Як відомо, Юрій Винничук регулярно пише колонки на ТСН. Він також є автором скандального вірша "Убий під...аса". 23 січня 2013 року до Винничука додому прийшли міліціонери і зажадали письмових пояснень із приводу його вірша "Убий під...аса", прочитаного раніше у Києві на заході "Ніч еротичної поезії".

Підставою для цього стала скарга до Генпрокуратури депутата від Компартії Леоніда Грача, який вважає, що згаданий вірш є порнографічним твором, а також містить у собі заклики до насильницького повалення чинної влади. Депутат-комуніст написав звернення після листа політолога Володимира Бондаренка з приводу віршів Винничука.

Українська правда. Життя