Перший революційний концерт на Грушевського. Фото. Відео

На барикадах вулиці Грушевського, де в січні загинули, щонайменше, троє, а постраждали десятки людей, для мітингувальників та спецпризначенців влаштували концерт - як символ єднання та неминучої спільної перемоги

Встановити на дасі спаленого 19 січня автобусу синьо-жовте піаніно, придумали ті ж самі активісти громадського сектору Євромайдану, які в грудні минулого року провели знамениту акцію Піаніно для спецпризначенців біля адміністрації президента - Андрій Меаковський, Володимир В'ятрович та однодумці.

"Ми вигадали цю акцію для того, щоб показати - і з цього боку, і з іншого - українці. Ми не прийшли сюди ламати барикади, а тільки будувати порозуміння. Цим концертом ми хочемо сказати, що мирний супротив, осмисленний протест діє і продовжується", - відкрив подію Меаковський.

Історик В'ятрович доповнив:

"Ми вирішили поставити це піаніно саме тут, на Грушевського, на місці, де пролилася кров в результаті відомих всім подій, як символ ненасильницького супротиву. Влада роз’єднада нас, а музика може об’єднати, і в результаті ми всі з вами переможемо!"

Першою за музичний інструмент запросили голос та символ Євромайдану - Руслану.

Перед тим вона звернулася до бійців внутрішній військ та Беркуту, які спостерігали за концертом з відстані 100 - 150 метрів.

"Я не казатиму, що мистецтво може зробити все, бо, швидше, я того хочу, ніж так є. Але що я можу сказати вам, хлопці? Погано все це. Погано, що не відкриваються серця, що оцей шолом не тільки на голові і обличчі, а й у серці. Я б просила вас його відкрити. Для самих себе. І нехай кожен в усьому розбереться сам, бо, повірте, ситуація не така однобока, як вам здається" - на цих словах Руслану перебила гучна музика, яку включили зі сторони силовиків.

"Добре, що я встигла сказати, - тільки й відреагувала співачка і сіла за інструмент.

Першою вона виконала Оду до радості Бетховена, а потім музичне попуррі з уривків пісень Бітлз, а також власних та українських народних.

Після неї грали вже два відомих музиканти революції - Антуанетта Міщенко та Піаніст-Екстреміст.

Останній розповів зворушливу історію про те, як спеціально для цього революційного концерту з фортепіано звернувся з проханням надати ноти до одного австрійського композитора, а той виявився симпатиком Євромайдун і охоче відгукнувся.

Завершився перший фортпеіанний сольнии виступом Руслани - вони виконала декілька пісень.

Піаніно пообіцяли залишити на барикадах, щоб заграти на ньому міг кожен охоче, щоб лунав звук музики, а не бойових гранат та куль.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні