Культура vs пральня

"Наші збори мають працювати як Майдан - їх не можна очолити, можна тільки приєднатися". Ця теза стала одним з засадничих принципів зустрічі творчих працівників у приміщенні Міністерства культури України 23 лютого.

За день до того будівлю Міністерства слідом за іншими державними установами міста взяли під контроль представники самооборони. Ініціатива "захопити" Мінкульт – президента фестивалю "Чайка" Ярослава Биструшкіна. Координаторами від громадського сектору виступили музикант і помітний активіст Євромайдану Сергій Фоменко (Фома), а також режисер, учасниця BABYLON’13 Лариса Артюгіна.

Як повідомив "Українській правді.Життя" Ярослав Биструшкін, жодних офіційних коментарів щодо ситуації з будівлею зі сторони очільника відомства Леоніда Новохатька не було.

Натомість, на телефонний зв’язок вдалося вийти лише із першим заступником міністра Тимофієм Коханом, який дав вказівку охоронцям будівлі не чинити опору активістам та пригостити їх чаєм.

Тим часом перед будівленю Міністерства по вулиці І.Франка зібралася чимала кількість представників мистецької спільноти, які не забарилися увійти до відчинених самообороною дверей установи.

Заблокувавши прохід до основної робочої зони Міністерства, активісти зайняли щось на кшалт кухні та невеличке приміщення на нижньому рівні будівлі, де наступного дня й відбулися збори.

Зустріч відкрили координатори новоствореної спільноти "Асамблея діячів культури України" Лариса Артюгіна та Сергій Фоменко. Вони наголосили на тому, що основною метою першого та подальших зборів є створення документу-пропозиції до Верховної Ради України щодо майбутньої ролі Міністерства.

Цей документ має бути сформовано у результаті колективного обговорення протягом найближчих днів, а одним з пріоритетних питань є визначення структури та завдань реформованого Міністерства культури.

Уже з перших хвилин обговорення стало зрозуміло, що перша зустріч не призведе до конструктивного планування, а радше виконає функцію жилетки, в яку можна виплакати всі проблеми культурного життя України.

Серед бажаючих висловитися були поети зі свіжими революційними віршами, представники творчих спілок, охочі поділитися багаторічним досвідом роботи "в системі", музикознавці, які найбільшим лихом вважають "шансон і попсу", фольклористи, які вбачають етнічний вектор розвитку української культури пріотритетним, художники, що здригаються на словах "етнічний" та "національний" і навіть екс-Міністр культури Ігор Ліховий із пропозицією скасувати Міністерство як таке, створивши натомість Міністерство культурної спадщини.

Заплановані регламентом 2 години зустрічі витримали далеко не всі присутні - не в останню чергу через емоційне напруження обговорення (а радше виговорення) та відверте нехтування більшістю голосів стратегічним баченням ситуації, принципами толерантності до думок інших, а часом й елементарною вихованістю.

Разом з тим, плани потенційного культурного майбутнього країни будувалися не лише в імпровізованій сесійній залі Асамблеї.

Зокрема, паралельно до палкої дискусії в Міністерстві ініціативна група у складі досвідчених й авторитетних культурних менеджерів, аналітиків та художників почала працювати над формуванням критеріїв, що їм має відповідати наступний Міністр культури.

Лист із відповідним переліком та фаховим коментарем має бути опублікований онлайн опівдні 24 лютого та - підкріплений підписами провідних фахівців сфери культури - доправлений до Верховної Ради України на розгляд.

За словами учасників ініціативної групи, це стане першим кроком на шляху до формування суспільного розуміння фігури Міністра культури.

Тим часом, на зборах Асамблеї було прийнято рішення щодо подальшого регламенту роботи. З пропозиції координаторів обговорення від сьогодні відбуватимуться у "цехових" малих групах, що, на їхню думку, дозволить врахувати всі проблеми мікроспільнот культурної сфери.

Станом на 17.00 годину 23 лютого було запропоновано виділити наступні секції: Література, Книговидання, Академічна музика, Сучасна музика, Фольклор, Журналістика/Публіцистика, Кінематограф, Образотворче мистецтво, Музейна справа, Театральне мистецтво, Культурний менеджмент та Сучасне мистецтво.

Також було створено відкриту групу та публічну сторінку Асамлеї у facebook, де публікуватимуться актуальні новини спільноти.

Усі зустрічі робочих груп триватимуть впродовж дня 24 лютого та є відкритими для участі бажаючих.

Власне будівля Мінкульту на сьогодні контролюєтся 3-ю сотнею самооборони. Як прокоментував "Українській правді. Життя" представник самооборони Андрій (який, до речі, в "мирний час" працює науковим співробітником в галузі археології в одному з інститутів України), сотня відповідає за збереження порядку на території закладу, а також охороняє архіви та робочу документацію в зачинених кабінетах.

У робочі години сотня надаватиме співробітникам доступ до особистих речей, проте буде наглядати за тим, аби з кабінетів не було винесено жодних документів. Разом з тим, поява міністерських працівників на своїх місцях на разі лишається під питанням.

Як розповів нам Ярослав Биструшкін, після чергової спроби дозвонитися до Леондіа Новохатька у неділю ввечері, пан Міністр повідомив про своє розпорядження до співробітників не виходити в понеділок на роботу в окуповане приміщення, на що отримав попередження про особисту відповідальність за перешкоджання функціонуванню бюджетної установи в робочий час.

Станом на ранок 24 лютого під будівлею Міністерства таки зібралися його співробітники, яких представники Асамблеї та самооборони не допустили до робочої зони, попередньо зарєєструвавши прізвища для звітності про присутність.

За словами голови прес-служби Міністерства Людмили Фролової, телефонні дзвінки з вимогою відчинити міністерство в вихідні дні надходили лише їй, але не панові Новохатьку.

Останній, за її словами, до 14:00 перебуватиме у Верховній Раді на робочих засіданнях.

Найближчими днями представники Асамблеї планують провести аудит під наглядом юристів та депутатів ВР - обробку робочих паперів та оцінку роботи міністерства за останній період, в тому числі, шляхи використання бюджетних коштів.

Тим часом в мережі facebook з’явилося кілька повідомлень про ймовірну кандидатуру нового Міністра в особі Ігоря Ліхового, затвердити якого мають сьогодні на засіданні ВР. Інформація ця на даний момент не підтверджена офіційно.

"Українська правда. Життя" стежитиме за поточними подіями навколо Міністерства та представить підсумки дня у наступному матеріалі.

Реклама:

Головне сьогодні