В Софії Київській знову призначили нового директора. Колектив проти

— 18 березня 2015, 15:50

Перший заступник Міністра культури України Ігор Ліховий представив колективу національного заповідника "Софія Київська" нову виконуючу обов'язків гендиректора Нелю Куковальську.

Про це кореспондентові "Української правди. Життя" повідомила заступник гендиректора з науково-фондової роботи Тетяна Люта.

За її словами, колективові було представлено два документи. Перший - про звільнення директора заповідника Олени Сердюк від 17-го березня, другий - про призначення ВО гендиректора. При цьому вона додає, що в штаті такої посади не існує, але "очевидно, що її таки зроблять".

Тут і далі фото Lb.ua

Люта розповідає, що наразі відбувається передача документів і справ новопризначеному директорові. "Але ми і надалі будемо продовжувати нашу боротьбу, бо вважаємо, що це - неправомірні дії. Тим не менше, ми змушені виконувати накази Міністерства", - додає вона.

Вона каже, що колектив НЗ "Софія Київська" зніяковілий і не вітав новопризначеного керівника. "В нас є серйозна проблема, що буде далі - побачимо", - ділиться жінка.

Сама ж Неля Куковальська розповіла Gazetа.ua, що про своє призначення дізналась лише сьогодні вранці:

"Це рішення Віце-прем'єр-міністра та Міністра культури Кириленка. про нього мені стало відоме лише зранку. Чому саме сьогодні, не знаю. Але Перший заступник Міністра сказав, що питання треба було вирішити ще давно. Перш за все, я думаю, треба перевірити всі документи, подивитися, яка тут ситуація, розібратися у кадровому ресурсі заповідника. У мене дуже високі вимоги до колективу", - говорить Куковальська.

Про кримінальні справи, заведені проти неї,жінка не знає: "Жодної кримінальної справи проти мене заведено не було. Я знаю, що намагалися завести, але не завели. Так і не змогли нічого довести", - говорить Неля Куковальська.

Як відомо, 12-го січня цього року міністр культури В’ячеслав Кириленко звільнив директора національного заповідника "Софія Київська" Олену Сердюк. Відповідний наказ був підписаний 19 січня цього року.

17 березня 2015 р. Шевченківський суд Києва скасував указ про її звільнення.

Як відомо, ще 19 грудня Кириленко пригрозив звільненням директору музею "Софія Київська". Щоправда, офіційної заяви на сайті міністерства не було.

Про намір звільнити Сердюк Кириленко написав у Твіттері.

Після цього на сайті "Софії Київської" заявилася заява колективу, в якій співробітники заповідника просили керівництво держави захистити їх та інших музейників країни від дій міністра культури В’ячеслава Кириленка.

Як відомо, 18 жовтня на території "Софії Київської" на вул. Володимирській, 24 обвалилась частина 5-метрової цегляної огорожі 1960-тих років.

Колишній директор заповідника Неля Куковальська пов’язала обвал стіни з прокладанням тепломереж у 2013 році. На цьому наголосив і екс-заступник гендиректора заповідника з реставраційних та господарських питань Вадим Кириленко.

У свою чергу активіст і на той час депутат Київради від "Батьківщини" Ігор Луценко відзначив, що до обвалу стіни призвели зсуви ґрунту, які спричинила "злочинна забудова" поблизу заповідника.

Після падіння паркану активісти прийшли обстежити територію заповідника і виявили, що він у занедбаному стані.

Як відомо, Куковальська очолювала заповідник з 2000 до кінця січня 2012 року. 24 січня Мінкультури звільнило Куковальську з посади гендиректора заповідника "Софія Київська".

1 березня 2012 року наглядова рада заповідника пояснила, що це рішення було прийнято внаслідок нецільового витрачання 1,6 мільйона гривень, виділених на археологічні розкопки на території заповідника, а такожрозкриття саркофага Ярослава Мудрого і реставрації мозаїк Михайлівського монастиря без узгодження з Міністерством культури.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні