У Чернівцях випустять серію коміксів про українських супергероїв. Фото. Відео

— 4 червня 2015, 14:50

Як розповіла "Українській правді. Життя" художниця збірки Софія Розуменко, прототипами супергероїв стали звичайні люди – хлопці які нас захищають. "Я вважаю, що всі, хто нас захищає – вони і є супергерої, тому наші персонажі - це такий збірний образ", - каже вона.

"Моїм завдання було візуалізувати їх, оживити, підкреслити характер кожного. Кобзар – збірний образ сучасного, сильного і мужнього чоловіка. Він втілення сильного духом ватажка, який не зважаючи на те що сліпий, має супер-здібності читати думки людей, його образ я змалювала. Кріп – більш веселий персонаж, сильний, дотепний, лікує травами - для його створення я надихалась образами гуцулів) Для образу Кіборга я взяла багато рис із портрету одного із загиблих хлопців в Донецькому аеропорті, присвятивши образ цього непереможного воїна саме їм", - каже Софія.

Як розповідає Софія, самих героїв, їхні характери вигадала Леся Воронюк – автор ідеї створення коміксу. Леся Воронюк розповіла "Українській правді. Життя", що у коміксах "Українські супергерої" - кожен персонаж – не просто вигадка.

"Їх прототипами стали сучасні українці, які є героями у реальному житті – це наші воїни на сході (у коміксах Кіборг, Кріп), наші жінки, які займаються волонтерством, а якщо і ні, то беруть на себе відповідальність за родину, дітей, коли чоловік воює, наші українки мають незламну віру і неймовірно сильні (у коміксах - Віра), і наші громадяни, яких не можна зламати не тільки війною, а й всіма кризами, які переживаємо (ватаг Кобзар)", - каже вона.

"У коміксі є звісно і антигерої, хто вони, нехай читачі довідаються вже зі сторінок випуску. Хочу подякувати за чудову роботу молодій київській художниці Софії Розуменко, якій вдалося створити супергероїв водночас і сучасними, і все ж з українським корінням. Ідею видати дитячі патріотичні комікси відразу підтримав видавничий дім "Букрек" (директор Дарина Максимець), за що величезне спасибі. Комікси від видавництва коштують 15 гривень! Нині за такі гроші не скрізь листівку можна придбати, а тут – ціле видання. Тож це чудова просвітницька робота видавництва", - ділиться вона.

Супергерой-Кобзар

Вона додає, що ідея створити такі комікси виникла, коли вона шукала книжки для своєї доньки.

"Я зауважила, що серед дитячих українських книг є чимало про тварин, природу, пори року, казок, і це дуже гарні книги, але практично немає героїчних книг, немає сучасних героїв чи персонажів для наслідування. Я хочу підкреслити слово "сучасні". Бо нині діти абсолютно і технологізовані, і динамічні, тому часто наш класичний і улюблений моїм поколінням Котигорошко вже ніяк не може конкурувати із Суперменом, Жінкою-кішкою чи Бетменом… Тому ми повинні заповнювати цю прогалину своїми супергероями, тим більше сьогодні нам є про кого розповідати дітям. Комікси – це гарний формат для сучасних дітей, які не дуже охоче читають. Саме комікс може заохотити до читання, а потім дитині можна запропонувати і багатотекстовішу книгу", - ввжає вона.

Кіборг

Автори кажуть, що до випуску планується серія коміксів. "Я з радістю буду продовжувати ілюструвати ці історії, оскільки сучасним дітям потрібні свої герої, і зразки для наслідування. Тим більше, що прототипи цих героїв живуть в наш час і серед нас", - додає художниця Софія.

"Ми плануємо серію коміксів, коли один випуск – одна пригода. Кожна з пригод перегукується із подіями в Україні. Наприклад, у першому випуску супергерої мають врятувати жайворонка, який приносить сонце, якщо вони цього не зможуть зробити, може настати вічна тьма. Частина подій відбувається в аеропорту "Д". Судячи з кількох презентацій, діти цілком зрозуміли, про що йдеться. Такий виклад нашого сьогодення (через формат пригодницьких коміксів) для дітей зрозумілий, цікавий, захоплючий, простіше кажучи – це розповідь про сьогоднішні події мовою дітей та підлітків", - додає авторка ідеї Леся.

"Громадянин починається з дитини. Якщо забивати голови нашим дітям американськими чи російськими мультфільмами, серіалами і супергероями, громадянина якої країни, патріота якої країни ми виховаємо?", - запитує вона.

Окрім героїв, у коміксах є і антигерої - "Виродки (колоради)" та Дворли (двоголові орли-людожери)

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні