Нобеля з літератури отримала авторка з Білорусі, українка за походженням

— 8 жовтня 2015, 13:57

Про це повідомляється на офіційному сайті премії.

Її нагородили за "її поліфонічніі твори, пам'ятники стражданням і мужності у наш час".

Письменниця народилася в Івано-Франківську. Пізніше її родина переїхала до Білорусі. Наразі вона живе і працює за межами Білорусі — в Італії, Швеції.

Світлана Алєксієвич - автор популярних книг-вербатімів про чеченську війну, Чорнобиль, дев'яності і Другу світову війну очима жінок, перекладена 20-ма мовами і весь час видається в Європі. Її документально-художній метод базується на бесідах з реальними людьми, очевидцями подій.

У 2013 році Алексієвич була одною з основних претенденток на Нобелівську премію з літератури. Письменниця перебуває в опозиції до режиму Александра Лукашенка.

Серед нагород письменниці:

2001 — Премія миру імені Еріха Ремарка (Оснабрюк, ФРН);

2006 — Національна премія критики (США) 2011 — Літературна премія Центральної Європи "Angelus" (Вроцлав, Польща);

2013 — Премія миру німецьких книгарів (ФРН);

Серед претендентів на Нобелівську премію цього року був завлений японський письменник Харукі Муракамі з шансами 6/1. За ним - кенійський письменник і драматург Нгугі Ва Тхіонго, а також американець Філіп Рот. Замикає п’ятірку фаворитів сирійський поет Джойс Керол Оутс із шансами 12/1.

"Я відчуваю радість і звичайно тривогу. Адже ожили всі ці великі тіні Солженіцин, Бунін, Пастернак, всі ті, хто отримав цю премію. Це тривожне почуття. Ти відчуваєш, що іноді і втомився, але це не дозволить понизити тобі планку. Велика справа зроблена і попереду новий поворот", - розповіла авторка у короткому інтерв'ю.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні