На "Чорному квадраті" знайшли напис і ще один шар фарби

— 13 листопада 2015, 17:19

Експерти майже повністю розшифрували фразу, яка, на їхню думку, звучить як "Битва негрів в темній печері", пише "Медуза".

[L]Поки що не вдалося абсолютно точно розшифрувати слово, що починається на букву "н" і закінчується на "ов".

Це пов'язано з особливостями почерку художника, у якого літери "н", "п" і "і" були дуже близькі з написання.

На рентгенограмі "Чорного квадрата" 1915 року видно малюнок, який К.Малевич починав малювати раніше

Проте автори дослідження припускають, що це саме слово "негрів" - що є відсиланням до твору Альфонса Алле "Битва негрів в темній печері пізно вночі".

Альфонс Аллі - французький письменник-гуморист і художник-абсурдист, карикатурист - написав "Битву негрів в темній печері пізно вночі", яка являє собою чорний прямокутник, в 1882 році.

Альфонс Алле. Битва негрів у печері пізньої ночі, 1882 р.

У Аллі була ціла серія гумористичних робіт-експериментів в області монохромного живопису; наприклад, "недокрівна дівчата, що йдуть до першого причастя у сніговій бурі" (білий прямокутник) або "Кардинали, що збирають помідори біля Червоного моря" (червоний).

Крім того, в Третьяковці виявили, що під "Квадратом" знаходяться два барвистих шари, а не один, як вважалося раніше. Мистецтвознавець Ірина Вакар розповіла "Медузі", що полотно досліджували за допомогою рентгену і макрозйомки.

Завдяки першому дослідженню був реконструйований нижній барвистий шар, а макрозйомка показала другий, на якому, власне, і написаний "Чорний квадрат".

Вакар також розповіла, що результати її досліджень, проведених разом з колегами, будуть опубліковані в книзі, а про відкриття в подробицях розкажуть на спеціальній прес-конференції.

Супрематичний кабінет К.Малевича в ГІНХУКУ

Більше про "Чорний квадрат" Малевича читайте у статті: Все, що ви хотіли знати про "Чорний квадрат", але боялись запитати

Реклама:

Головне сьогодні