Тест

Держкіно дало 10 мільйонів на зйомки пригодницької драми за романом Андрія Кокотюхи

На цьому наголосив голова Держкіно Пилип Іллєнко під час прес-конференції, повідомляє Укрінформ.

"Ми горді повідомити, що підписали договір на державну фінансову підтримку виробництва фільму "Червоний" режисера Зази Буадзе за романом і сценарієм Андрія Кокотюхи. Внесок з боку Держкіно - 10 млн грн, це 50% бюджету", - сказав Іллєнко.

"Цей фільм має надзвичайно актуальну для нас тему - він подає образ нового українського героя, який здатний кидати виклик обставинам і перемагати. Фільм висвітлює дуже важливу для нас історичну тему", - додав керівник Держкіно.

Проект є спільним виробництвом компаній ТОВ "ІнсайтМедіа" продюсерський центр (Київ), Одеська кіностудія та кінокомпанія АRTBOX (Вільнюс, Литва).

Як зазначив продюсер фільму з української сторони Володимир Філіппов, картину профінансують обидва копродюсери - Одеська кіностудія та кінокомпанія АRTBOX - кожен по 10%.

Решту 30% бюджету є надія одержати від якогось з українських телеканалів.

За жанром фільм - історичний бойовик.

В його основі історія двох українців, які воювали за батьківщину по різні боки барикад: Червоний - в УПА, Гуров - у Радянській армії. Доля зводить їх у радянському концтаборі, де вони піднімають повстання.

Автор сценарію фільму "Червоний" Андрій Кокотюха очікує пояснює, що фільм "не лише про те, як українці, литовці, грузини та інші народи, які були ув'язнені, виривалися на волю".

"Це історія про потяг до свободи як такий", - додав він, розповідаючи про гостросюжетну історико-пригодницьку драму "Червоний".

"Від самого початку я ставив завдання бути в координатах таких фільмів, як фільм Алана Паркера "Опівнічний експрес" або "Втеча з Шоушенка" (режисера Френка Дарабонта за повістю Стівена Кінга. - Ред.).", - зазначив Кокотюха.

Він уточнив, що сценарій написав за своїм однойменним романом, який за три роки вже витримав сім перевидань, і зосереджений він на третій частині твору.

Кокотюха також розповів, чим закінчиться "Червоний".

"Фільм уперше за всю новітню історію українського кіно закінчиться тим, що українця не вб'ють. Головний герой подолає всі обставини, переможе всіх своїх ворогів, вирветься на волю. Мені хотілося б, щоб фільм почав злам свідомості українців, що ми постійно мусимо помирати за ідею, за батьківщину", - підкреслив він.