Бойченко отримав премію Шевельова за книгу "Більше/Менше"

— 18 грудня 2015, 10:57

Ім’я переможця оголосив віце-президент Українського центру міжнародного ПЕН-клубу Микола Рябчук.

Олександр Бойченко нещодавно повернувся з-за кордону, де перебував на лікуванні, тому до учасників церемонії звернувся скайпом.

"Я повернувся щойно в Україну і, коли ти приїздиш з того Заходу, коли ти там довший час побув, надто впадає в вічі ця агресія, яка розлита у суспільстві, — цитує Бойченка "Громадське радіо". — Всі якось так накидаються один на одного. Я думаю, що Шевельову можна подякувати і за те, що він підкреслював оцю безперспективність запеклої ненависті".

Книга есеїв Олександра Бойченка "Більше/Менше" вийшла друком у видавництві "Книги – ХХІ".

Серед тем, яких торкається автор у цій збірці, — "роль інтелектуала в Україні та світі, сенс іронії, нацистський і комуністичний тоталітарні режими в зображенні Тадеуша Боровського і Ґустава Герлінґа-Ґрудзінського, Тарас Шевченко очима Григорія Грабовича, Іван Франко очима Ярослава Грицака, Леся Українка очима Оксани Забужко, Юрій Андрухович очима Карла-Йозефа Цумбруннена, але також Майдан і пореволюційна розгубленість, примирення з Польщею і війна з Росією, Крим і Донбас".

Олександр Бойченко — літературний критик, публіцист і перекладач. Є автором збірок есеїстики "Щось на кшталт Шатокуа", "Шатокуа плюс", "Аби книжка", "Мої серед чужих". Переклав із польської збірку оповідань Тадеуша Боровського "У нас, в Аушвіці...", роман Даніеля Одії "Тартак", п’єси "Пісочниця" і "Перший раз" Міхала Вальчака, "Валіза" Малґожати Сікорської-Міщук; з російської – роман Віктора Єрофєєва "Хороший Сталін", повість Ігоря Померанцева "Баскський собака" та ін.

До шорт-листа премії цього року, окрім збірки Олександра Бойченка, ввійшли також книги Володимира Єрмоленка "Далекі близькі. Есеї з філософії та літератури" та "Ровер" Василя Махна.

Лауреатами премії Шевельова 2013 року стали Андрій Портнов та Тарас Прохасько, 2014-го — Кость Москалець.

Премія імені Юрія Шевельова була заснована 2013 року Українським центром Міжнародного ПЕН-клубу, Києво-Могилянською Бізнес-Школою, видавництвом "Дух і Літера" та Українським науковим інститутом Гарвардського університету. Премія присуджується авторам художньої та наукової есеїстики, опублікованої протягом останнього року, за "незалежність думки та витонченість стилю".

Ім’я лауреата оголошується 17 грудня, в день народження Юрія Шевельова. Переможця нагороджують статуеткою Бронзового Ангела, а також грошовою премією та дипломом лауреата.

Реклама:

Головне сьогодні