Українка стала першою жінкою-деканом Єльської школи мистецтв

— 10 лютого 2016, 14:25

Донька українських емігрантів з Америки, Марта Кузьма понад 20 років працювала кураторкою в різних країнах світу.

Арт-кураторка Марта Кузьма

1992 року Марта Кузьма ініціювала створення Центру Сучасного Мистецтва Сороса (ЦСМС) — однієї з найперших і найбільших інституцій в Україні, яка займалася підтримкою і просуванням сучасного вітчизняного мистецтва.

З ЦСМС пов'язані такі важливі імена українського сучасного мистецтва, як Олександр Ройтбурд, Василь Цаголов, Арсен Савадов, Сергій Братков та інші.

Як сказав про призначення Кузьми президент Єльського університету Пітер Саловей:

"Я абсолютно переконаний, що вона буде розвивати унікальне бачення Єльської школи мистецтв. Марта Кузьма здатна надихати студентів на сміливі рішення, при цьому вона чітко розуміє важливість нових контекстів для художників і мистецтва".

Після Києва Марта Кузьма курувала Офіс сучасного мистецтва в Норвегії, Вашингтонський мистецький проект та була головою міжнародних виставкових програм Міжнародного центру фотографії у Нью-Йорку.

Останні роки Кузьма очолювала Королівський інститут мистецтв у Стокгольмі.

Призначення Марти Кузьми на посаду голови Школи мистецтв Єльського університету стало справжнім прецедентом, адже до цього за 152 роки існування закладу його ніколи не очолювала жінка.

Ґрін Хол — головний корпус Єльської школи мистецтв з 1994 року. Фото: openbuildings.com

Школа була заснована 1864 року і стала першим мистецьким навчальним закладом в Америці.

До сьогодні Єльська школа мистецтв вважається однією з найкращих в країні. Тут навчають графічному дизайну, живопису, фотографії та скульптурі.

Реклама:

Головне сьогодні