Тест

Мінкульт віддав пам’ятку архітектури "Софії" під богослужіння

Міністерство культури, після розгляду листа від прем`єра Арсенія Яценюка, передало пам’ятку архітектури у безоплатне користування Київського патріархату Української православної церкви.

Відповідний лист заступника міністра Юрія Зубка до директора заповідника Неллі Куковальської опублікував сайт Prostir.museum.

Лист заступника міністра Юрія Зубка

Заповідник "Софія Київська" діє як музей, перебуває під охороною ЮНЕСКО і є пам’яткою архітектури світового значення. Фахівці наголошують на тому, що Мінкульт своїм рішенням порушив умови передачі пам’ятки.

"Сьогодні збиратимемо голоси членів бюро і зробимо спільну заяву. Поки можу сказати одне: процедуру передачі пам’ятки порушено. Жоден відомство, посадовець не сміють так свавільно вирішувати долю пам’яток та тим більше втручатися у сферу, яка знаходиться під міжнародним патронатом, бо йдеться про об’єкт, який належить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Загальноприйнята практика передбачає прозорі процедури супроводу і підготовки подібних рішень", - прокоментував новину голова українського комітету зі збереження пам'яток ICOMOS Микола Яковина.

У Міністерстві культури коментувати своє рішення без офіційного запиту відмовились.

Фото wikipedia/Сарапулов

Храм "Малої (Теплої) Софії" не використовувався для богослужінь з 30-х років XX сторіччя. У радянські роки тут був відділ бібліотеки Академії наук. Після реставрації у 70-х роках тут розміщувалася музейна експозиція.

З 2010 року між УПЦ (КП) та УПЦ (МП) точилися суперечки за право проводити богослужіння на території заповідника.

Тоді науковці висловлювали думку, що пам’ятки такої цінності не можуть бути передані ні у власність, ні в користування релігійним організаціям, оскільки лише в музей здатен підтримувати потрібний температурний режим. Тож є загроза втратити пам’ятку.

Фото wikipedia/Dezidor

Раніше повідомлялося, що під час огляду території Національного заповідника "Софія Київська" зафіксовано провал ґрунту на місці розташування підземної споруди, яка є об’єктом археологічної спадщини.

Проте науковці "Софії Київської" стверджували, що ця "ситуація не становить жодної небезпеки ані для пам’яток заповідника, ані для відвідувачів" і є результатом перезволоженням ґрунту.