Помер режисер театру і кіно Лесь Танюк

— 18 березня 2016, 17:06

Про це у Facebook повідомив політик і громадський діяч Степан Кубів.

Танюк обіймав посаду професора Київського державного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого.

Він має звання заслуженого діяча мистецтв та народного артиста України, був народним депутатом кількох скликань.

Понад чверть століття режисер очолював всеукраїнське товариство "Меморіал" імені Василя Стуса, яке сам заснував ще до Незалежності України.

Танюк поставив багато вистав, зокрема, "Маклена Граса", "Патетичну сонату" Маркіяна Куліша, "Ніж у сонці" за Драчем, "Матінку Кураж" Бертольда Брехта, "Месьє де Пурсоньяк" за Мольєром, "Принц і жебрак" за Марком Твеном та багато інших.

Помер режисер театру та кіно Лесь Танюк. Фото День

Він є режисером фільму "Десята симфонія", сценаристом картини "Голод-33", автором серії телефільмів про Розстріляне Відродження.

Ще 50 років тому дисидент-правозахисник Танюк розпочав писати "Щоденники без купюр", в яких міститься історія підкомуністичної України. Автор додав туди свідчення про переслідування громадських і культурних діячів, навіть ретельні списки репресованих осіб, матеріали судів.

За свідченнями знайомих, Танюк і його дружина Неллі Корнієнко завжди приймали у себе вдома дисидентів, даючи їм тимчасовий прихисток.

Лесь Танюк також написав багато праць з мистецтвознавства, перекладав і писав вірші. Режисер був членом Національної комісії України в ЮНЕСКО.

Народився режисер 8 липня 1938 року у Київській області.

Танюк очолював Спілку театральних діячів України понад 25 років. Фото strana.ua

"Перший день без Леся Танюка – найважчий. Ні розум, ні серце не хочуть змиритися з безповоротністю фізичної втрати. Але духовно він залишиться з нами назавжди. Зримі знаки цього – у його творчому спадку, у його учнях, у його заповідях", – написав у присвяті померлому Кубів.

Реклама:

Головне сьогодні