Тест

Радіо.UA. Шуров, Хливнюк і Джамала проти українських квот Кириленка

Про це повідомляє прес-служба Незалежної асоціації радіомовників.

"55 українських виконавців та музичних гуртів не підтримали та засудили ініціативу Міністра культури України В’ячеслава Кириленка, що стосується проекту Закону про внесення змін до Закону "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах) № 3822 від 27.01.2016 року", йдеться у повідомленні організації.

Згідно з пропозицією Кириленка, частка пісень українських авторів чи виконавців у радіоефірі має становити 50%, із них 75% - це музичні твори українською мовою.

Серед підписантів документа є Джамала, Андрій Хливнюк, Дмитро Шуров, Alloise, гурт Dvoe, Тіна Кароль, Світлана Лобода, Ірина Білик, Віктор Павлік, Віталій Козловський, гурт Lama, Наталія Могилевська, гурт The Hardkiss, Злата Огневич, Олексій Потапенко (Потап), Руслан Квінта та інші.

"Українські музиканти вважають пропозицію міністра Кириленка популістським кроком, який намагається розділити українців за мовною ознакою, працює проти єдності в суспільстві та є неприпустимим в умовах, коли країна протистоїть зовнішній агресії", — вважають автори звернення.

Музиканти закликають авторів закону, а саме міністра В’ячеслава Кириленка, а також народних депутатів Олега Медуницю, Ігоря Артюшенка, Івана Крулька і Олега Ляшка переглянути свою позицію та відкликати поданий законопроект з парламенту.

Міністр культури В'ячеслав Кириленко на нараді щодо квот на радіо. Фото Міністерства культури

Також підписанти просять народних депутатів не підтримувати цей проект під час його голосування у першому читанні.

Незалежна асоціація телерадіомовників також наводить коментарі кількох підписантів.

"Ми розуміємо, що мотивацією для такого регулювання є прагнення захистити національний культурний простір, але змушенні констатувати, що обрані методи підтримки національної музики є неефективними. Розподіл українських авторів та виконавців на своїх і чужих, на правильних та неправильних є хибним шляхом та може стати причиною розбрату в середині музичної спільноти та в суспільстві загалом, в той час коли Україна потребує максимальної консолідації", — таку позицію, за інформацією НАТ, висловив Андрій Хливнюк, лідер гурту "Бумбокс".

Дмитро Шуров, Джамала і Андрій Хливнюк. Фото officiel-online.com

Раніше сайт Мінкульту повідомляв про засідання 24 березня, на якому дехто з українських музикантів підтримав ініціативу Кириленка.

"Україномовній пісні пробитися на канали мовлення ФМ-станцій досить складно, інколи це стосується навіть відомих, не кажучи вже про молодих виконавців. Сподіваюсь така ситуація не влаштовує нікого, в тому числі і радійників. Треба з неї виходити", — сказав тоді міністр, уточнивши, що йдеться про проект закону, за яким квота для україномовних пісень розподілятиметься протягом усього дня в обсязі 37,5%.

Учасники наради про квоти. Фото сайт Мінкульту

"Я свідомий, що не можна йти лише шляхом заборон, але ми повинні забезпечити на законодавчому рівні присутність україномовного контенту саме тому, що це є питання національної безпеки і захисту нашого гуманітарного простору", — переконаний Кириленко.

Серед тих, хто підтримав квотування, були Антін Мухарський (Орест Лютий), Олександр Ярмола (гурт "Гайдамаки"), Володимир Шерстюк (гурт "Козак Систем"), Тарас Компаніченко (гурт "Хорея козацька"), Сашко Лірник, Євген Романенко (гурт "Тарута").

Антін Мухарський. Фото з сайту Мінкульту

Тим часом Незалежна асоціація телерадіомовників наводить перелік українських музикантів та гуртів, які виступили проти ініціативи міністра культури.

Alloise (Алла Московка), Casual Man (Олексій Лаптєв), Tania BerQ, Альона Омаргалієва, Анастасія Каменських, Андрій Хливнюк (гурт "Бумбокс"), Вадим Федорів (гурт Mozgi), Віктор Павлік, Віталій Козловський, Ганна Добриднєва, Ганна Корсун (гурт Pringles), гурт 18PLS, гурт Cool before, гурт DVOE, гурт Lama, гурт LCA, гурт MMDANCE, гурт Montana, гурт Nikita, гурт the Hardkiss, гурт "Гарячий шоколад", гурт "Київелектро", гурт "Не люди", гурт "Неангели", гурт "Табула Раса", Денис Любімов.

До ініціативи також приєдналися Дмитро Монатік, Дмитро Шуров (Pianoboy), Злата Огневич, Ірина Білик, Ірина Федишин, Любов Юнак (Лавіка), Макс Барських, Надія Дорофєєва, Наталя Валевська, Наталя Гордієнко (Tasha G), Наталія Могилевська, Наталя Турбіна, Олег Винник, Олег Шак, Олексій Завгородній (Positiff), Олексій Потапенко (Потап), Олена Кучер-Тополя (Alyosha), Ольга (Альона) Вінницька, Ольга Горбачова, Ольга Полякова, Регіна Тодоренко, Роман Полонський, Руслан Квінта, Світлана Лобода, Сергій Большой, Сусана Джамаладінова (Джамала), Тетяна Піскарьова, Тіна Кароль, Юрій Толоконніков (Тамерлан).