Кримінальний кодекс як мистецький проект

Твором мистецтва може стати будь-що навіть непорушні, написані сухою мовою нормативно-правові акти.

У цьому переконане київське видавництво "Основи", яке вирішило зруйнувати стереотипне уявлення про закон як доступний лише фахівцям інструмент.

"Насправді знати свої права і їхні обмеження може й повинен кожен, хай навіть якщо до читання законів його привабить незвичайний дизайн подарованої кимось книжки", — говорять у видавництві.

Цього разу "Основи", відомі на українському ринку своїми видавничими експериментами, вирішили привернути увагу до Кримінального кодексу України, запросивши його проілюструвати Нікіту Кравцова.

Спеціально для цього проекту, автором якого стала Ганна Копилова, художник створив кінетичні графічні роботи, виконані червоною і синьою кульковими ручками.

Прийоми анімації додають внутрішнього об'єму зображуваному і створюють ефект безперервного руху.

"Стиль, у якому я працюю, – це кінетичні картинки, розповів УП.Культура Нікіта Кравцов.Вони фіксують суцільний рух, розбитий на фази у двох кольорах – червоному і синьому. Я намагаюся досягнути такого ефекту, щоб глядачу, який дивиться на плоске зображення, здавалося, що воно рухається, наче анімація.

Мій напрямок – абсурд. У мене була серія антивоєнних робіт, антитерористичних абсурдних картинок, на яких величезні тварини нападають на людей, а люди атакують одне одного і вся взаємна агресія зображена з гумором. Ілюстрації для кодексу народилися саме після цієї серії.

Доти я ніколи не читав жоден із кодексів: ні кримінальний, ні адміністративний. Під час роботи ознайомився із усіма статтями й дізнався, які покарання передбачені за які злочини. Коли в голові виринали окремі яскраві образи – я їх відтворював.

Розворот ілюстрованого Кримінального кодексу (для збільшення натисніть на фото)

Тому головна ідея проекту – зацікавити читачів. З одного боку – змусити відволіктися тих людей, які купують кодекс заради інформації (а це юристи, студенти, котрі використовують книгу як робочий інструмент або для того, щоб вона просто стояла на полиці). З другого – зацікавити тих, хто любить картинки, щоб вони нарешті дізналися про свої права та обов'язки.

За моїм первісним задумом, на обкладинці мав бути герб України зі зброї та поліцейських наручників – зброя нападника і зброя того, хто чинить спротив, захищається. А ззаду мали бути зв'язані руки жертви, які би переходили в руки в наручниках, тобто це все одні руки – і жертва, і нападник, – це все ланки одного механізму.

Перший варіант обкладинки Кримінального кодексу

Та коли почали верстати книжку, ці ілюстрації залишилися на початку і в кінці, але у самій книжці — вони сховані під основною обкладинкою.

У Кримінальному кодексі все чітко, жорстко і зрозуміло. Тому не всі картинки мають персонажів, бо, наприклад, є дохла риба, чи втеча з тюрми, чи дім у вогні.

Розворот ілюстрованого Кримінального кодексу (для збільшення натисніть на фото)

Я намагався урізноманітнити візуальний ряд, який би розкривав теми. Окремі статті було навіть достатньо складно читати, бо потім наставав етап усвідомлення їхнього жаху – це причина, чому я не ілюстрував усього, бо геть брудні порушення навіть не хотілося малювати.

Якби я їх відтворював – мене би, може, ніхто й не зрозумів".

Стаття 92 ККУ "Поняття та мета примусових заходів медичного характеру"

Стаття 129 ККУ "Погроза вбивством"

Стаття 146 ККУ "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини"

Стаття 178 ККУ "Пошкодження релігійних споруд чи культових будинків"

Стаття 185 ККУ "Крадіжка"

Стаття 194 ККУ "Умисне знищення або пошкодження майна"

Стаття 241 ККУ "Забруднення атмосферного повітря"

Стаття 393 ККУ "Втеча з місця позбавлення волі або з-під варти"

Презентація ілюстрованого Кримінального кодексу України і відкриття виставки робіт Нікіти Кравцова відбудеться 22 квітня на "Книжковому Арсеналі".

***

Нікіта Кравцов (1988) – український художник. Народився в Ялті. Закінчив Національну академію образотворчого мистецтва й архітектури, де продовжив навчання в аспірантурі.

Учасник Art Kyiv Contemporary, бієнале сучасного мистецтва ARSENALE, арт-резиденції "Бірючий". Автор персональних виставок в Україні та за кордоном. Живе в Парижі.

Реклама:

Головне сьогодні