Держкіно розпустило комісію, яка дозволила серіал про "Д/ЛНР" на каналі "Україна"

— 19 квітня 2016, 13:10

Про це Іллєнко написав 19 квітня у своєму Facebook.

"Після обурення громадськості змістом однієї з серій цього серіалу (яке я поділяю) я ініціював невідкладний розгляд цього твору Експертною комісією з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно.

Позитивне рішення експертів щодо можливості показу цього серіалу стало для мене неприємною несподіванкою, і я не можу з ним погодитися. Саме тому, враховуючи надзвичайний суспільний резонанс з цього приводу, я вважаю потрібним припинити повноваження нинішнього складу комісії і сформувати новий її склад, — зазначив голова Держкіно.

Телесеріал був знятий компанією "Фронт Сінема" на замовлення "ТРК "Україна". За інформацією телеканалу, режисером є Дмитро Гольдман, головним сценаристом — Тетяна Гнєдаш.

Іллєнко також навів поіменний результат "експертних оцінок щодо наявності у телесеріалі "Не зарікайся" ознак порушення статті 15 Закону України "Про кінематографію".

Згідно з цим переліком, п'ять фахівців експертної комісії проголосували за заборону цього телесеріалу, три дозволили перегляд українцям старше 16 років, сім членів комісії дозволили перегляд глядачам від 12 років, ще один експерт дозволив показ "Не зарікайся" без обмежень.

Кадр із серіалу "Не зарікайся" на телеканалі "Україна"

Раніше повідомлялося, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні в четвер, 21 квітня, призначить позапланову перевірку ТРК "Україна".

Перевірка пов'язана зі скандалом, який вибухнув у соцмережах через один з серіалів виробництва цього телеканалу — "Не зарікайся".

На думку глядачів, у серіалі позитивно зображують терористів "ДНР/ЛНР" і російські гібридні війська на Донбасі. При цьому бійців ЗСУ і представників української влади в ньому називають "украми", "купка фашистів", "кривава хунта".

Телеканал "Україна" належить компанії СКМ олігарха Ріната Ахметова.

У травні 2015 року сценаристка серіалу Тетяна Гнєдаш в інтерв'ю виданню Медіа-Бізнес розповідала про створення серіалу після написання сценарію:

"Події розвиваються в Криму, на Південному Сході, в Києві і на Заході України. Історія починається в Євпаторії, 25 років тому, і все сходиться у сьогоднішньому Києві, де ми зараз живемо, любимо, опираємося, віримо і страждаємо", — розкрила Гнєдаш деталі сюжету.

За її словами, родина героїв опиняється "у вогні війни і кризи". Дівчина проводжає хлопця до армії і готова вийти за нього та народити дитину, хоча не знає, повернеться він чи ні.

"Поки політики брешуть і ділять землю, минають роки нашого з вами життя. "Треба жити, а не чекати і бути обережним" — кажуть наші героїні. Ми писали сценарій, як дихали. Тому написали абсолютно реалістичну історію. Звичайно, наші персонажі опиняються у несподіваних місцях в потрібні нам моменти, і так не буває в повсякденному житті, але наша казка, вся цілком, заснована на десятках реальних подій. Я дуже вірю в цю історію, в серіал "Не зарікайся", — підсумувала тоді сценаристка.

Реклама:

Головне сьогодні