Тест

Незалежна медійна рада не знайшла порушень закону у серії "Не зарікайся"

Перевірку проводили за зверненням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, повідомляє Детектор Медіа.

"Щодо відповідності 66-ї серії телесеріалу "Не зарікайся" нормам законодавства України, рада дійшла висновку про відсутність у ній порушень законодавства, а саме ч. 2 ст. 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" та ст. 15 і 15-1 Закону України "Про кінематографію", — йдеться у висновку комісії.

"Водночас, НМР вважає, що медіа могли б утриматися від художнього зображення відповідних подій на Донбасі до закінчення гострої напруги в конфлікті. Оскільки художні твори на такі конфліктно-чутливі теми — через можливість їх неоднозначного потрактування глядачами — можуть впливати на розпалювання ворожнечі між різноманітними групами населення, посилювати розкол у суспільстві, рада закликає виробників телевізійного та кінопродукту бути особливо відповідальними та обережними, приймаючи рішення щодо художнього зображення таких подій, консультуватися з фахівцями з психології, соціології", — додали медіа-експерти.

За цей висновок проголосувало 10 членів Незалежної медійної ради, проти – двоє, утримались – також двоє.

Діана Дуцик, Ігор Розкладай, Олександр Бурмагін та Антоніна Черевко опублікували окремі думки щодо цієї серії.

Кадр із серіалу "Не зарікайся". Фото kanalukraina.tv

При цьому рада зазначила, що "аналіз, наданий у цьому висновку, стосується винятково 66-ї серії телесеріалу "Не зарікайся". При розгляді також бралися до уваги елементи синопсису серіалу. Однак розгляд однієї серії багатосерійного фільму, на думку Незалежної медійної ради, не дозволяє робити загальний висновок щодо відповідності законодавству України серіалу "Не зарікайся".

[L]

Повний текст висновку та окремі думки членів комісії можна переглянути на Детектор Медіа.

Раніше повідомлялося, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення призначить позапланову перевірку ТРК "Україна".

Перевірка пов'язана зі скандалом, який вибухнув у соцмережах через один з серіалів виробництва цього телеканалу — "Не зарікайся".

На зйомках телесеріалу "Не зарікайся". Фото kanalukraina.tv

На думку глядачів, у серіалі позитивно зображують терористів "ДНР/ЛНР" і російські гібридні війська на Донбасі. При цьому бійців ЗСУ і представників української влади в ньому називають "украми", "купка фашистів", "кривава хунта".

Голова Держкіно Пилип Іллєнко пізніше розпустив експертну комісію з питань розповсюдження і демонстрування фільмів, яка дозволила до показу телесеріал "Не зарікайся" на телеканалі "Україна".

Телесеріал був знятий компанією "Фронт Сінема" на замовлення "ТРК "Україна". За інформацією телеканалу, режисером є Дмитро Гольдман, головним сценаристом — Тетяна Гнєдаш.

Телеканал "Україна" належить компанії СКМ олігарха Ріната Ахметова.