Кириленко відповів на докори СБУ: забороняли фільми за законом

— 7 квітня 2016, 10:40

Відповідне роз'яснення було розміщено на сайті міністерства ввечері 6 квітня.

У Мінкульті також відхилили пропозицію СБУ ініціювати додатковий перегляд забороненого контенту, адже це "не передбачено законодавством".

"Законодавством не передбачено ані складання списків конкретних заборонених фільмів, про які йдеться в листі Голови СБУ, ані відповідних повноважень для Міністерства культури України щодо прийняття рішень, які б дозволяли демонстрування і розповсюдження в Україні окремих фільмів за участі осіб, які внесені до Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці", — стверджують у Мінкульті.

У Кириленка також запропонували голові Служби Василю Грицаку надати офіційне звернення щодо конкретних акторів, якщо відомство хоче скасувати заборону фільмів за їхньої участі.

"Пропозиція голови СБУ "ініціювати додаткове ретельне опрацювання забороненого контенту" не може бути реалізована Мінкультом з огляду на норми діючого законодавства.

У разі, якщо Служба безпеки України вважає за доцільне скасувати заборону на розповсюдження і демонстрування фільмів за участі конкретних акторів, яких внесено до Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці, Міністерство культури пропонує надати офіційне звернення щодо цих конкретних осіб", — додали у відомстві.

Міністерство культури у своїй відповіді посилається на закон "Про внесення змін до деяких законів щодо захисту інформаційного телерадіопростору України", яким було внесено зміни до іншого закону — "Про кінематографію".

Цими двома документами передбачено, що "Держкіно відмовляє у видачі або припиняє дію вже виданого державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів зокрема, якщо одним з учасників фільму є фізична особа, включена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці".

У Мінкульті кажуть, що їхні повноваження визначені частинами 6 та 7 статті 15 Закону "Про кінематографію", де вказано: "перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, складає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України,Служби безпеки України,Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення".

Кадр із фільму "Іронія долі", який є забороненим до показу в Україні через політичну позицію Валентини Толизіної

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, та забезпечує своєчасне його оновлення".

"З огляду на це, Мінкультури, діючи виключно в межах повноважень, визначених законом, на підставі офіційного звернення Служби безпеки України оприлюднило на своєму сайті Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, і який станом на сьогодні складається із 83 осіб", — пояснюють у Мінкульті.

І додають, що "законодавчі норми прямої дії встановлюють автоматичну заборону демонстрування і розповсюдження тих фільмів, у яких хоча би одна особа, що брала участь у створенні фільму, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці".

6 квітня речниця СБУ Олена Гітлянська оприлюднила лист голови відомства Василя Грицака до міністра культури В'ячеслава Кириленка, в якому докоряв Мінкульту за "невиважену заборону російських фільмів" і шкоду іміджу.

Реклама:

Головне сьогодні