Кириленко хоче, щоб громадськість перевіряла всі книжки з Росії на антиукраїнський зміст

— 25 травня 2016, 17:37

У Кабміні представили проект закону щодо обмеження доступу російських книг антиукраїнського змісту на ринок України, повідомляє сайт уряду.

Нині законопроект перебуває на погодженні в центральних органах виконавчої влади. Потім уряд винесе його на сесію Верховної Ради.

"Станом на сьогодні ідея така, що громадська експертна рада, спеціально створена при Держкомтелерадіо, за заявками офіційних імпортерів буде перевіряти назви по номенклатурі імпорту, по заявці кожного імпортера російських книжок. І якщо громадська експертна рада буде знаходити антиукраїнський, антидержавний, ворожий для України зміст, то така продукція не буде отримувати дозволу для поширення в Україні. Вся інша продукція буде поширюватись і такий дозвіл отримає", — заявив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко.

Фото: kmu.gov.ua

Водночас в інтерв'ю агентству "Укрінформ" Кириленко заявив, що "вся ця процедура (надання дозволу на ввезення книжки з Росії, — ред.) буде нетривалою — від 3 до 5 днів".

"Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів підтримала ідею введення дозвільних механізмів, щоб відсікати саме ту літературу, яка працює проти України, нації та стабільності в державі", — сказав Олександр Афонін, президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів.

Раніше Кириленко заявляв, що Мінкульт і Держкомтелерадіо опрацьовують механізм автоматичного ліцензування, коли ввезення книг мали забороняти за повідомленням про наміри провезти через кордон антиукраїнську продукцію.

[L]Проект закону передбачає норму про заборону поширення друкованої продукції із закликами до знищення територіальної цілісності України, пропаганди війни, популяризації силових органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ військовослужбовців держави-агресора, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.

Реклама:

Головне сьогодні