Юрія Андруховича нагородили німецькою медаллю Ґете

— 15 червня 2016, 17:32

Про це повідомляє Ґете-Інститут в Україні.

Офіційна відзнака Федеративної Республіки Німеччина вручається Ґете-Інститутом щорічно з 1955 року культурним діячам, які "проявили особливі заслуги у справі популяризації німецької мови та міжнародного культурного обміну". Темою цьогорічного нагородження стала "Міграція культур – культури міграції".

Юрій Андрухович, як повідомляють у Ґете-Інституті, удостоївся медалі за переклади текстів німецьких поетів на українську і "прокладання нового шляху до німецьких класиків" для українського читача.

Юрій Андрухович отримав німецьку медаль Ґете за 2016 рік разом із африканським фотографом Акінбоде Акінбії та директором Національного музею Грузії Давидом Лордкіпанідзе. Фото: univ.kiev.ua

"Своєю власною письменницькою діяльністю він знайомить німецьку публіку з літературними теренами своєї Батьківщини. Центральними темами в його літературі постійно виступають процеси переміщення і міграції Європою",– йдеться в повідомленні про перемогу Андруховича.

Юрій Андрухович, африканський фотограф Акінбоде Акінбії та директор Національного музею Грузії Давид Лордкіпанідзе отримають медаль Ґете 28 серпня, у день народження Йоганна Вольфґанґа Ґете, у німецькому місті Веймар.

2 вересня Ґете-Інститут та Посольство Федеративної Республіки Німеччина в Україні проведуть у Києві прийняття на честь українського лауреата.

Медаль Ґете вручається з 1951 року за заслуги "у справі популяризації німецької мови та міжнародного культурного обміну". Фото: Bundesarchiv, Wikipedia

[L]Юрій Андрухович — представник "станіславського феномена" в українській літературі, один із членів літератуного угруповання "Бу-Ба-Бу". Автор поетичних збірок "Небо і площі", "Середмістя", "Екзотичні птахи і рослини", романів "Рекреації" (1992), "Московіада" (1993), "Перверзія", "Дванадцять обручів", "замість роману" "Таємниця", а також видань есеїстики "Дезорієнтація на місцевості", "Диявол ховається в сирі", "Лексикон інтимних міст" та інших. Лауреат премії імені Гердера (2000), спеціальної Премії миру імені Ремарка (2005), Лейпцизької книжкової премії (2006), літературної премії Центральної Європи Angelus (2006), премії імені Арендт (2014) тощо.

Реклама:

Головне сьогодні