Польський фестиваль відкликав запрошення російського письменника через його підтримку війни в Україні

— 14 вересня 2016, 14:30

Про це у своєму зверненні повідомили програмний керівники фестивалю Ґжеґож Янковіч та Міхал Павел Марковскі.

Приводом відкликання Прілєпіна стало звернення української делегації до польських колег щодо неприпустимості виступу наших письменників та апологета невизнаних республік ДНР та ЛНР на одній сцені.

"Коли йдеться про методи боротьби зі злом, з одного боку, як кураторка української події фестивалю, я залишаюся солідарною із українським довколалітературним середовищем та коментарями про неможливість виступати на одній події із Прилєпіним і ця позиція трерда. З іншого боку, я розумію наміри організаторів фестивалю провести цивілізований, безпечний та відкритий діалог через літературу як медіум на нейтральній території, – розповіла кураторка української події фестивалю Ірина Вікирчак.

[L]Колеги в Кракові – зразок професійності у фасилітації таких дискусій, без сумніву. Але поки немає часової дистанції і завершеної напруги по відношенню до конфлікту, ми до цього не готові і в даний момент, така спроба завдаться шкоди усім сторонам, окрім агресора, звісно. Реакція директорів фестивалю Конрада на коментарі щодо цієї ситуації була відкритою. Розумію, що прийняте рішення було для них нелегким, але воно також говорить про наші спільні цінності, головною й найактуальнішою з яких наразі є промоція миру, а не війни".

"Захар Прілєпін є російським націоналістом, ідеологічно заангажованим у найважливіші конфлікти останніх років, особливо у війні на сході України. Він також як письменник має значний вплив на погляди росіян", – йдеться у зверненні організаторів Фестивалю Конрада.

Саме через ідеологічні погляди та вплив, Прілєпіна запросили взяти участь у фестивалі, де планувалося обговорення націоналізму як ідеології.

"Однак іноді дебати потрібно відкласти на кращі часи. Не література чи політичні погляди, а підтримка російсько-українського воєнного конфлікту спалахнула дискусією та викликала спротив серед багатьох друзів Фестивалю. Ми прислухалися до їхніх голосів і розуміємо їх.

Дистанціюючись від будь-якої форми мілітаризму, ми вирішили скасувати запрошення Захара Прілєпіна. Ми не хочемо, щоб Фестиваль Конрада став місцем політичних антагонізмів. Ми прагнемо серйозної дискусії щодо літератури та ідеології, але часами принцими можуть стати важливішими", – наголосили Янковіч та Марковскі.

Реклама:

Головне сьогодні