Помер філософ Зигмунт Бауман

— 9 січня 2017, 18:40

Польський і англійський соціолог, автор концепції плинних часів помер на 92 році життя. Про це із посиланням на польську філософиню Александру Каню повідомляє Gazeta.pl.

"Дорогі, Зигмунт відійшов у вічність 9 січня 2017 року. Я попрощалася з ним в будинку в Лідзі, в оточенні найближчих родичів", - написала Каня.

Зигмунт Бауман, фото SAMUEL SÁNCHEZ, El Pais

Видатний соціолог та філософ Бауман народився 1925-го. До 1968 року він викладав та займався дослідницькою діяльністю у Варшавському університеті. Потім емігрував з Польщі, викладав в ізраїльському Тель-Авіві, згодом – у британському Лідзі.

Серед найвідоміших текстів Баумана такі впливові праці як "Актуальність Голокосту", "Етика постмодерну" та "Плинні часи".

Зокрема, пояснюючи концепцію плинної сучасності, викладеної в останній з названих робіт, Бауман говорив: "Ми маємо можливості отримати знання у великій кількості, але є проблеми з розумінням цієї інформації, духовним становленням себе. Тому є хронічне почуття невпевненості і почуття імпотенції, бо ми не можемо спожити ті знання, яких є дуже багато в Інтернеті.

Ми боїмося зробити щось вартісне і змінити світ. Від цього виникає почуття страху. Цей страх є не конкретним, а розсіяним. Коли ми зможемо побороти цей страх, то зможемо стати більш впевненими".

2014-го року в українському перекладі вийшла його "Моральна сліпота", написана в співавторстві з Леонідасом Донскісом.

Реклама:

Головне сьогодні