У художника Івана Марчука зникла 101 картина

— 22 лютого 2017, 12:42

Влітку 2016 року Іван Марчук передав свої полотна для виставки в Іспанії агенту, проте ані обіцяної вересневої, ані будь-якої іншої виставки художника так і не відкрилося.

Іван Марчук передав свої полотна для виставки в Іспанії агенту, проте виставка художника так і не відкрилося. Фото theukrainians.org

Про втрачені полотна митця на сторінці у Facebook заявив радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол.

"Зникла 101 картина найвідомішого українського художника сучасності Івана Марчука. Ще влітку минулого року він передав свої полотна для чергової зарубіжної виставки в Іспанії, як це було і раніше, своєму агенту. Останній обіцяв влаштувати "мистецький переворот" у свідомості європейців. На жаль, ані обіцяної вересневої, ані будь-якої іншої виставки видатний художник з того часу так і не відкрив, – написав Апостол.

Ми прийняли рішення заявити про скоєний злочин до органів Національної поліції України .
Сьогодні
– перший результат: обізвався агент, буцімто пообіцявши повернути "золотий фонд".

Станом на 22 лютого, Національна поліція відкрила кримінальне провадження.

[L]Михайло Апостол також розповів, що агент, якого підозрюють у викраденні робіт Марчука, знайомий понад десять років, проте тісно увійшов контакт з ним лише останній рік.

Він паралельно працював із заможними людьми в Україні, переконуючи, що він близький друг художника і ювілейні проекти потребують коштів. І ті давали кошти. От тільки заходи організовували шанувальники на власному ентузіазмі.

"Дату виставки у музеї Прадо (Мадрид) агент "призначив" спочатку на 3 вересня 2016, потім "переніс" на жовтень, згодом на листопад. А із середини грудня перестав відповідати на телефонні дзвінки художника. .. Озвався на початку січня, коли відчув, що майстру радять звернутися до правоохоронців. Риторика не змінилася, але з’явилися нотки погроз: "Я витратив гроші на проекти, повернеш", а на питання митця: "Де картини?" заявив: "Там, де й повинні бути, в Іспанії. Тобі виставка потрібна чи картини? Я їх вивіз через Польщу і під загрозою смерті не скажу адресу". Стало зрозуміло, що шулер тягне час", – розповів Апостол.

Реклама:

Головне сьогодні