У Києві розтрощили виставку художника Давида Чичкана. ВІДЕО

— 7 лютого 2017, 19:52

7 лютого, близько 18.00, невідомі в масках розгромили виставку українського художника Давида Чичкана "Втрачені можливості", яка тривала в Центрі візуальної культури в Києві.

Понад 10 осіб ввірвалися в приміщення ЦВК, побили охоронця, знищили роботи й втекли.

"Ми відкрили виставку, як і було заплановано, о 14-й, – розповіла УП.Культура співробітниця ЦВК, яка попросила не називати її імені. – Одразу помітили "скаута", що явно прийшов на розвідку й зрозуміли, що можливий напад. Ми викликали охоронця й зачинили виставку зсередини. Відчиняли лише для відвідувачів, яких по одному пускав охоронець".

Фото: Тетяна Безрук

За 10 хвилин 18-та охоронець пішов відчиняти двері для чергового відвідувача, говорить співробітниця ЦВК. За її словами, раптом на виставку ввірвалося близько 15 осіб із закритими обличчями, серед них і дівчата, й почали нищити роботи.

Три співробітниці Центру зачинилися в офісі й викликали Національну поліцію. Наряд приїхав лише через 40 хвилин, коли нападники давно зникли, й відмовився їх переслідувати.

Погром еспозиції тривав близько 5 хвилин. За цей час невідомі в масках завдали тілесних ушкоджень охоронцеві, який намагався чинити опір. Знищили всі роботи, обписали стіни графіті "Слава Україні!", "Рупор Москви", "Сепари" тощо, проломили стіни, пошкодили радіатор.

Фото: Тетяна Безрук

Організатори виставки підозрюють в атаці на ЦВК праворадикалів. Вони розповідають, що перший напад невідомі вчинили 4 лютого, коли художник мав провести авторську екскурсію виставкою. Цьому передували погрози з боку праворадикалів у мережі Facebook.

Тоді співробітники інституції скасували екскурсію й закрили експозицію. Утім, кілька невідомих все одно намагалися ввірватися в зачинені двері. При цьому пошкодили банер, зірвали плакат і побили випадкового перехожого. Він виявився військовим контрактної служби Збройних сил України.

Нагадаємо, виставка "Втрачені можливості" відкрилася в Центрі візуальної культури 2 лютого. У представлених роботах художник-анархіст Давид Чичкан, активний учасник протестів на Майдані, намагався переосмислити Майдан як революцію, яка не досягла своєї мети, не розкрила свого емансипативного потенціалу, що, зрештою, призвело до війни.

Реклама:

Головне сьогодні