Помер шведський письменник Ульф Старк

— 13 червня 2017, 14:38

Шведський письменник і сценарист Ульф Старк помер 13 червня після нетривалої хвороби.

Ульф Старк. Фото blogg.svt.se

Про це повідомила його родина шведському виданню Dagens Nyheter.

12 липня Старку мало виповнитися 73 роки.

Ульф Старк народився у Стокгольмі в сім'ї дантиста та рано втратив матір.

Як письменник він дебютував у 1964 році, а перші дитячі твори Старка були надруковані у 1975 році.

Із 1984 року письменник вирішив повністю присвятити себе дитячій літературі й відтоді вважався одним з найвідоміших і шанованих у світі дитячих письменників.

Письменника вважають спадкоємцем традицій Астрід Ліндгрен.

Він став автором близько 30 книг, перекладених більш ніж 25 мовами.

Українською вийшли його книги "Петер і червоний птах", "Мій друг Персі, Бофало Біл і я", "Диваки і зануди" та "Чи вмієш ти свистати, Юганно?".

У квітні 2016 року Ульф Старк був у Києві й брав участь у Книжковому Арсеналі.

"Буває, коли мене запитають, звідки я черпаю натхнення, то, переглядаючи свої книжки, я розумію, що те чи те речення я буквально витягнув із Астрід Ліндґрен. І саме в цьому магія книжки, коли розумієш, що певні тексти ти прочитуєш настільки глибоко, що насправді сприймаєш їх за власні. У цьому й полягає вся краса", – розповідав Старк в інтерв'ю "Українській правді. Життя".

[L]"Думаю, бути просто собі смішним дядечком, який пише книжки тільки для розваги, – це не література. Бо література – це справжні почуття. Це також і смуток, і роздуми, і якісь серйозні речі, тобто все те, що ми зустрічаємо в житті.

Як батько я казав своєму синові, доньці або пізніше онукам: "Не роби цього, це небезпечно". Я навіть міг кричати, щоб вони не робили чогось, але, пишучи, я перевтілююся в того самого онука й дивлюся на ситуацію з абсолютно іншої перспективи.

Важливо, щоб дитина, коли читатиме книжку, не бачила в ній дорослого, який їй про щось говорить, а бачила тільки себе і свій світ", – вважав Старк.

Реклама:

Головне сьогодні