"Історичний момент": Картину Леонардо Да Вінчі продали за рекордні $450 мільйонів

— 16 листопада 2017, 14:10

Полотно Леонардо да Вінчі "Спаситель світу" ("Salvator Mundi") пішло з молотка аукціонного дому Christie's у Нью-Йорку за 450,3 мільйона доларів США.

Леонардо да Вінчі "Спаситель світу". Фото uncrate.com

Робота Да Вінчі побила попередній рекорд "Алжирських жінок" Пабло Пікассо, яких продали у травні 2015 року за 179,4 мільйона доларів, йдеться на The New York Times.

На продаж "Спасителя світу" Леонардо да Вінчі виставив російський мільярдер та колекціонер Дмитро Риболовлєв. Хто купив картину – дотепер невідомо.

Аукціон відбувався напружено, подекуди було чути приголомшені вигуки присутніх, оскільки ставки щоразу зростали на десятки мільйонів доларів.

Коли торги сповільнилися, аукціонер Юссі Піллканен сказав: "Це історичний момент, ми почекаємо".

[L]Наприкінці аукціону співголова Christie’s Алекс Роттер, який телефоном спілкувався із анонімним покупцем, зафіксував два різкі підвищення ставок.

Фінальна пропозиція становила 400 мільйонів доларів, однак разом із виплатами аукціонного дому, власник "Спасителя світу" сплатить $450,312,500.

Випадок із продажем картини Да Вінчі показовий з кількох причин.

Перш за все, колекціонери частіше цікавляться сучасним мистецтвом і не викладають кругленькі суми за полотна кількасотрічної давнини. Рекордна покупка "Спасителя світу" засвідчила протилежне.

По-друге, випадок вказав на те, що продажі мистецьких творів вийшли на новий рівень, і тепер точитимуться не лише дискусії знавців про арт та його важливість, а й фінансові змагання.

Реклама:

Головне сьогодні