Син Стуса створив для батька віртуальний музей

— 6 листопада 2017, 15:50

У мережі з’явився віртуальний Музей Василя Стуса – українського поета-шістдесятника, перекладача, прозаїка, літературознавця та правозахисника.

Його творчість забороняли у радянські часи, а самого Стуса посадили, у в'язниці він і загинув.

В експозиції – рукописи, приватні речі, світлини українського поета, аудіозаписи його виступів, листи до друзів і колег та різні мистецькі інтерпретації його творів.

Керівником проекту є літературознавець Дмитро Стус, син поета, пише "Читомо".

Розробкою займалася компанія Infopulse.

Проект створили на волонтерських засадах, тому поки на сайті є лише 5% матеріалів, які вже вдалося зібрати. Ресурс продовжують наповнювати.

"Музей" реагуватиме на актуальні проблеми сучасності через вивчення й аналіз історичного контексту недалекого минулого.

Ми хочемо показати, як XX століття впливало на формування Василя Стуса і як сам поет впливав та продовжує впливати на український соціум своїми творами, вчинками і, врешті, самою присутністю.

Такий погляд на історію дозволить глибше зрозуміти причини того, що відбувається в Україні та її культурі сьогодні, а також запропонувати молоді приклади пошуку себе у світі", – зазначають автори проекту.

Крім інформації про життя та творчість Стуса, на сайті музею можна дізнатися і про інших відомих українців, пов’язаних з поетом: Аллу Горську, Івана Світличного, Андрія Сахарова та інших.

Титульне фото – starylev.com.ua

Реклама:

Головне сьогодні