Книга про Одесу увійшла до списку найкращих видань 2022 року від TIME

— 23 грудня 2022, 18:46

Авторитетний американський журнал TIME опублікував список найкращих фотокниг 2022 року. До нього увійшло видання "Одеса" Єлени Ємчук.

"Цього року нищівна сила фотографії пронизала наше життя – зображення війни в Україні, стихійних лих, спричинених зміною клімату, та пам’яті монарха були всюди, куди б ми не поглянули. Але … фотокниги дають можливість відступитися назад і розглянути добірку фотографій у більш запланованій обстановці", – пишуть упорядники списка.

А ось як описують книгу зі світлинами Ємчук:

"Одеса" Єлени Ємчук розповідає про любов фотографа до українського портового міста, його мешканців та їхнього духу. Уродженка України, Ємчук зосереджується на молоді міста з інтимною цікавістю".

Фото: Time

Автори пишуть, що книга включає фотографії, зроблені фотографкою з 2014 по 2019 роки під час анексії Криму Росією та "з ніжністю та турботою вшановує стійкість українського народу".

Єлена Ємчук у дитинстві разом із родиною переїхала з Києва до США. Вивчала мистецтво в університеті Парсонс у Нью-Йорку та фотографію у Центрі мистецтв у Пасадені. Працювала з The New Yorker, The New York Times, Another, ID, Vogue.

Повернувшись в Україну, закохалася в Одесу, в якій побувала вперше, і зняла там проєкт з портретами молодих людей.

Фото: @CollectorDaily / Twitter

Фото: GOST Books

"Я закінчила проєкт у 2019-му і збиралася випустити книгу наступного року. Але тоді стався ковід. Мій видавець не зміг узятися за публікацію, тож мені довелося шукати іншого. Процес затягнувся. Влітку 2021-го ми вирішили, що книга з’явиться наступної весни. Але мені навіть у найгіршому жахітті не могло наснитися, що вона вийде друком у розпал повномасштабного вторгнення. До лютого я не уявляла, що така війна взагалі можлива", – розповідала Ємчук раніше виданню Bird in Flight.

Фото: GOST Books

Фото: GOST Books

Читайте також: Книга про культурну спадщину України увійшла до списку найкращих видань за версією The New York Times

Реклама:

Головне сьогодні