Страсті по ГМО

Директор інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя Микола Проданчук стверджує, що в Україні практично немає харчових продуктів, що містять ГМО.

"На щастя, на ринку України практично немає харчових продуктів з ГМО. Наприклад, за даними нашої лабораторії, коли виробники зверталися за аналізом щодо вмісту ГМО в продукції, то з більш ніж 3000 аналізів тільки 24 показали наявність ГМО у кількості більше, ніж 0,9%. І це була, в основному, генетично-модифікована соя", - оприлюднив результати державного санітарно-епідеміологічного нагляду Микола Проданчук.

Відтак експерт переконує, що страхи українців щодо засилля ГМО у їжі перебільшені. "Я говорю про ринок харчових продуктів. Окремо є ринок кормів, ринок сільськогосподарської сировини. І це питання має для нас певні загрози. Але поки що цей моніторинг не проводиться", - додав він.

Не погоджується із твердженнями Проданчука про відсутність ГМО у харчах начальник Лабораторії генетично-молекулярних досліджень ДП "Укрметртестстандарт" Руслан Голубец.

"Проблематика в Україні з ГМО існує. Така продукція на ринку присутня. ГМО у нас було і є", - вважає Руслан Голубец. Однак погоджується, що найчастіше ГМО виявляють в сировині, з якої потім виготовляються харчові продукти.

Так, згідно з результатами випробувань, що проводились в 2010 році ДП "Укрметртестстандарт", із 2000 зразків харчової продукції та продовольчої сировини 8% містили ГМО. Виявляли генетично-модифіковані організми у ковбасних виробах, пельменях, котлетах.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко коментує твердження Миколи Проданчука про відсутність великого обсягу ГМО в харчових продуктах лаконічно "Неправда".

Адже, за словами Тимочко, у системі МОЗу таких лабораторій, що могли перевірити продукти на наявність ГМО, немає. Хоч Проданчук стверджує, що "аналіз на наявність ГМО, навіть кількісне його визначення достатньо простий. Практично кожна лабораторія обласних СЕС може це зробити".

Нелегальне модифіковане

Сьогодні жоден виробник в Україні не може написати на маркуванні "містить ГМО" і спати спокійно. За твердженням Миколи Проданчука, усі генно-модифіковані організми в Україні є нелегальними, оскільки не зареєстровано жодної лінії ГМО

"Все, що відбувається на ринку, якщо виявляється десь кимось в якихось лабораторіях ГМО, то значить, що це нелегальне застосування ГМО", - відмітив директор інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя.

Що ж стосується позначки "без ГМО", то споживачу залишається на слово вірити виробникові.

"Неможливо перевірити всі харчові продукти, тому довіра до інформації цієї наліпки пропорційна можливості її перевірити. Оскільки можливості для всіх харчових продуктів просто не існує, тому це дійсно на совісті виробника, який цю наліпку ліпить на упаковку. Думаю, що абсолютно чесно виробники ліплять цю наліпку на мінеральну воду, на питну воду, на сіль, бо там точно ГМО немає", - підкреслює Микола Проданчук.

Реклама:

Головне сьогодні