В Україну прийдуть одразу чотири віруси грипу

— 5 серпня 2011, 16:48

Про це заявила керівник відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського АМН України, доктор медичних наук Алла Мироненко, яку цитує "Комсомольская правда в Украине".

За її словами, очікується сезонний грип типу А (Н3N2). "Епідемії, викликані таким типом вірусу, - явище звичайне: більш ніж половину всіх епідемій в нашій країні викликав саме такий підтип вірусу. Але штам буде новим. Він називається А/Перт/16/2009", - пояснила лікар.

Вона зазначає, що даний штам уже побував у країнах Північної Америки і у Великобританії, але у Європі зустрічався досить рідко та до України не дійшов. "Тому наше населення немає до нього імунітету, а отже буде хворіти", - каже лікар.

Вона також зазначила, що особливість епідемій, викликаних цим вірусом, полягає в їхній більшій інтенсивності.

"Віруси А (Н3N2) викликають більше ускладнень, надто у літніх людей. Причому найчастіше це ускладнення з боку органів дихання - бронхіти і пневмонії", - вважає лікар.

Однак вона наголосила й на тому, що вже почалося виробництво вакцин від сезонного грипу, і цей штам увійшов до їхнього складу.

"Тому головна порада із захисту - треба робити щеплення", - акцентувала Мироненко.

Вона також розказала, що вірус А(Н1N1), який викликав пандемію минулого року масової захворюваності не провокуватиме.

"Він може вразити не більше як 15-20% населення. Крім того, ще є віруси грипу В, причому двох генетичних різновидів. Один у нас циркулював минулого року і викликав захворювання взимку. А другий у нас давно не з'являвся. Тільки минулого року він пройшовся Китаєм, але більш ніде не фіксувався. Важко сказати, який саме з них прийде в Україну. Є ймовірність, що відразу обидва, оскільки в минулі роки вони також зустрічалися разом у пропорції приблизно 50 на 50", - додала лікар.

Експерт також наголосила, що новий вірус групи В не небезпечніший за інших.

Передрук, копіювання або відтворення інформації, яка містить посилання на газету "Комсомольская правда", в будь-якому вигляді заборонені

Реклама:

Головне сьогодні