Немовлята пам’ятають, що їли їхні мами під час вагітності - вчені

— 22 лютого 2012, 16:45

Більше того, такими чином харчові вподобання майбутньої мами можуть передатися її синові або доньці.

Про це повідомляє The Telegraph.

Дослідники з European Centre for Taste Science, що в Діжоні, залучили до експериментів 24 немовлят. Причому половина їхніх мам протягом 10 днів перед пологами ласували печивом з анісом.

Учені перевіряли, як реагуватимуть малюки на запах анісу за кілька годин після народження та чотири дні по тому. Вони стверджують, дітки впізнали аромат, і він їм сподобався. Натомість немовлята, що зустрілися з цим запахом уперше, не реагували на нього, або ж кривили личка чи відверталися.

Як пояснює доктор Бенуа Шалль, запах анісу, вочевидь, проходив через носик маляти разом із амніотичною рідиною. Її компоненти стимулюють рецептори та закарбовують спогад про запах у мозкові ще не народженої дитини.

"Зазвичай, коли ми оцінюємо страву, ми говоримо, що це смак їжі, але насправді значною мірою йдеться про запах їжі", - каже науковець

"Коли ви розділите ефекти смаку та запаху, коли в вас грип, і ви скуштуєте хороше вино – воно не має смаку, нічого нема", - зазначає Шалль.

Цікаве відкриття зробили й німецькі науковці. Вони виявили, що люди, народжені до 1992-го року – коли виробники дитячих молочних сумішей перестали додавати до них ваніль – ставши дорослими, лишалися небайдужими до цього аромату.

Дослідники виявили це, запропонувавши піддослідним два види кетчупу, один із яких мав легкий відтінок ванілі. Саме його більше вподобали учасники, народжені до 1992-го року, тоді як молодші обрали звичайний.

Таким чином, заохочуючи жінок, що виношують дитину чи годують грудьми, їсти більше фруктів та овочів, можна "прищепити" малюкам любов до здорової їжі, підсумував Шалль.

Реклама:

Головне сьогодні