Тест

ВООЗ попередила вболівальників Євро про українських повій і інфекції

Ці рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) розбурхали інтернет, пише газета "Сегодня".

В українському бюро ВООЗ розповіли, що текст пам'ятки більш коректний, аніж той, про який пишуть в Мережі.

Він погоджений з УЄФА та міністерствами охорони здоров'я Польщі та України. У ній зазначені основні ризики для обох країн і загальні поради по здоров'ю. Зокрема, фанів просять перевірити актуальність всіх звичайних щеплень.

Особливу увагу, дійсно, просять звернути на щеплення від кору, поліомієліту та краснухи. "У 2011 році в Європі було зареєстровано 31 000 випадків захворювання на кір. Якщо вам від 15 до 29 і ви не вакциновані, то дуже ризикуєте", - йдеться в тексті пам'ятки.

Також в пам'ятці попереджають про ризики захворіти на сказ, туберкульоз, ботулізм, діарею. Крім того, уболівальників просять уникати контакту з повіями, оскільки ті частіше за інших є носіями хвороб, що передаються статевим шляхом.

Їм нагадують, що в Україні та Польщі заборонено зберігання, вживання і розповсюдження легких наркотиків і за це можуть відразу ж кинути до в'язниці. Також в пам'ятці вказують на те, що Євро-2012 – повністю вільна від тютюну зона, курити заборонено на всіх стадіонах без винятків.

Досвід розповсюдження пам'ятки для вболівальників від імені ВООЗ – другий після Чемпіонату світу з футболу в 2010 році в ПАР. Причому до Євро-2012 вперше організована електронна розсилка листів від УЄФА з посиланням на пам'ятку кожному вболівальнику (чимало вболівальників купували квитки, попередньо пройшовши електронну реєстрацію).

При цьому в українському бюро ВООЗ вказують, що в Україні справді багато хворих на туберкульоз, ВІЛ-позитивних людей та хворих на СНІД. Стрибок захворювань на кір також був, правда, медики визнають, що прийшов він до нас з Європи.

Самі вболівальники запевняють, що хвороб в Україні не бояться.

"Коли ми їхали в ПАР, нас інформували, наприклад, про жовту лихоманку, малярії і т. п. З Україною, думаю, буде простіше, набір хвороб, які мають ризик для здоров'я, приблизно той же, що і в інших країнах Європи", - розповів виданню директор з міжнародних питань Футбольної федерації уболівальників Великобританії Кевін Майлс.