Путівник по анти-здоров’ю

"Рухайтеся!", "Бігайте!", "Харчуйтеся правильно!", "Багато пийте!", "Скиньте зайве!"… всі ці заклики розпочати нове, здорове життя, вже трохи підзадовбали. Під ковтки солодкого капучіно "3 в 1", перекур, пухкий "завждисвіжий" круасан з блискучої упаковки, після напівбессонної ночі в інтернеті, ці заклики викликають лише криву усмішку.

Тому для тих, "хто проти" - закріплення матеріалу: ще раз нагадаємо "рецепти", як занапастити своє здоров’я, тим більше, що це нескладно.

Нас з дитинства переконували, що ми Homo sapiens. Але ті часи давно минули. Зараз більшість із нас - "людина сидяча", жуюча та мало спляча. І цей Homo non-sapiens (людина нерозумна) ще й курить та алкоголить, тому шансів прожити життя у хорошому здоров'ї у неї небагато.

Звичайно, для цього потрібно докласти певних зусиль, інколи, навпаки - ніяких. На це можуть піти роки. Але дотримуючись взятого "курсу", з часом ситуація почне погіршуватись з наростаючою швидкістю і зупинити її буде непросто.

Тому, щоб не гаяти часу, приступимо.

Підхід до справи має бути серйозним, щоб потім можна було всмак насолодитись шкодуванням про безцільно прожиті роки.

Ваші дії по вкороченню віку повинні стосуватись переважно руху, їжі, рідини, та режиму дня.

Якщо ви не рухаєтесь, то впевнено стаєте на шлях порушення обміну речовин. Це по-своєму романтично, бо незабаром до вас завітає перший ваш друг - Атеросклероз. Хто-хто, а він знає, що таке серцеві справи! Він змусить ваше серце стискатись і завмирати. Ну хіба не романтично?

Вам може здатися, що цього не так легко досягти, але статистика невблаганна: у віці 30-35 років 75% чоловіків і 38% жінок мають свого Атеросклероза, а у 55-60 років майже 100% - вже з ним! Поспішайте, набирайте вагу, бо 4-5 кг зайвого жиру манять той Атеросклероз, немов магніт.

Але Атеросклероз не любить самотності. Тому намагатиметься познайомити вас із Високим Тиском. Цей пан із надмірної симпатії до вас стискатиме вашу голову, як лещатами, викликаючи запаморочення аж до нудоти. Можливо, вам це прийдеться до смаку, тому для прискорення зустрічі з ним їжте побільше, а рухайтесь поменше!

Оскільки кожен третій українець знайомий з Високим Тиском, вам, можливо, захочеться теж увійти до їх числа. Як правило, тиск підвищується під час стресу - коли людина налякана чи роздратована і наднирники виробляють гормон стресу - адреналін, який змушує серце битися сильніше і частіше, внаслідок чого тиск підвищується.

Тому якщо кожна дрібниця дратує вас і ви заводитесь з півоберту - ви на вірному шляху. І не забувайте при цьому добряче їсти смажене, жирне та солодке, бо кожні 5 кілограмів зайвої ваги "несуть із собою" 5-10 зайвих міліметрів ртутного стовпчика.

Ну як вам перспектива? Ви про це мріяли? Якщо так, продовжуємо.

З часом у вас почне змінюватись осанка – вона нагадуватиме елегантний знак питання, оскільки без вправ мінятиметься будова скелету.

Якщо ж ви до цього додасте майже цілодобове сидіння перед монітором комп'ютера, вам пощастить - ви познайомитесь із Остеохондрозом, який вдень та вночі нагадуватиме вам про себе дружнім хрустом у суглобах, онімінням шиї та болями у попереку.

Ваш майбутній друг Остеохондроз, як і ви, ненавидить жодних фізичних занять. Зустріти свого Остеохондроза під силу кожному, починаючи навіть з 25-річного віку. Для прискорення зустрічі, просто ніколи не робіть зарядки, і взагалі - жодних вправ, а ще обов'язково, багато годин, без перерв, без зміни положення, сидіть скоцюбившись біля монітора в соціальних мережах чи заплутайтесь у всесвітній павутині.

І це спрацює! Запевняю вас - ви стопудово з ним здибаєтесь, бо за поширеністю Остеохондроз займає третє місце після серцево-судинних та онкологічних захворювань.

Якщо ви десятою дорогою обминатимете спортивні зали, то м'язів у вас ставатиме все менше і менше, а натомість з'явиться молодий драглистий жирок.

Крім того, і це не може вас не порадувати своєю перспективою, без вправ стають крихкими і легко ламаються кості, прийде пора познайомитись із Остеопорозом! Бо всілякі там гантелі та тренажери - ворог остеопорозу аж до глибокої старості, але так довго жити не входить у ваші плани, чи не так?

Ну, і це ще не все. Щоденні відвідини фаст-фудів, любов до тістечок з кремом, солоних чіпсів, газованих лимонадів, яскраво-рожевих сосисок, білого пухкого хліба і ненависть до свіжих овочів та фруктів покличуть до вас у гості ще одного дружка - Ожиріння.

Та і ну її, ту тонку талію, кубики на животі, жвавість ходи! Фізкульт чи то пак крісельний привіт тобі, любий Целюліте і круглий животику! Правильно хтось сказав, що хорошої людини повинно бути багато. Краще - дуже багато, кілограм так на 120 мінімум. На шляху до цієї мети вас стисне у солодких обіймах Цукровий Діабет.

І не противтеся йому! І далі не йдіть на той стадіон, бо ще чого доброго, скинете дорогоцінні десятки кілограмів, такою непосильною, жувально-сидячою працею набутих, ще чого доброго у вас знизиться рівень цукру у крові і ви знову захочете жити...

Краще добийте себе сигаретами та алкоголем. Це діло. Тут взагалі перспективи відкриваються, тобто закриваються, чого вам, в принципі, і треба. Від такого способу життя досить скоро на горизонті вам весело помахають тремтячими ручками брати-близнюки Інсульт та Інфаркт і не забариться Хвороба Альцгеймера.

У такій дружній компанії, швидше за все, ви довго не протягнете. Можливо, доведеться порадіти тривалому лікуванню в лікарні, але і там багато чого залежатиме від вас, бо ж, як відомо, лікар може вас полікувати і навіть вилікувати, але зробити себе здоровим можете тільки ви. Бо ще дідусь Авіцена казав: "Нас троє - ти, я і хвороба. На чий бік станеш, той і переможе".

І тут вам знову всі козирі в руки! Навряд чи ви зійдете з фінішної прямої, на яку так впевнено зараз вступаєте, ігноруючи всі рекомендації лікарів щодо здорового способу життя. Для закріплення пройденого матеріалу складемо список необхідного для того, щоб швидше, ну, коротше, самі знаєте що.

1. Мало, максимально мало рухатись. Жодної фізичної активності; особливо уникати тих, щоденних, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я, 30 хвилин занять спортом.

2. Ніяких 10 тисяч кроків для здоров'я, а лише пару - до холодильника, туалету, крісла перед монітором, супермаркета та ліжка. Пізніше додадуться кроки до поліклініки, але, радує, що недовго чекати.

3. Обов'язково курити. Це викличе хронічний спазм судин, як головного мозку, внутрішніх органів та шкіри. Можливо, вам вдасться докуритись до Облітеруючого Атеросклерозу нижніх кінцівок, коли єдиним виходом може бути лише ампутація.

А ще куріння серйозно підвищує небезпеку отримати рак легенів. І це - невідворотний і доведений факт: 90% смертей від раку легенів серед чоловіків і 80% серед жінок лікарі пов'язують саме з курінням.

Куріння "легких" сигарет зовсім не зменшує небезпеку отримання раку, тобто не впливає на це взагалі. Чи ж не заманлива перспектива?

У будь-якому разі хронічні бронхіти, землистий колір обличчя та вбивчий запах із рота вам гарантовані. Тіштеся. Але на вас і тут чигає небезпека: якщо ви кинете курити до настання 35-річного віку, то можете зменшити ризик отримати рак легенів на цілих 90%.

4. Їсти. І ще раз їсти: все солодке, жирне, смажене, солоне та газоване. Не обходити стороною жодні солодощі, особливо здобні та з кремом. Бо там є багато транс-жирів, які руйнують клітини тіла, але це саме те, до чого ви прагнете - швидше самозруйнуватися.

Їсти багато смаженого, бо крім транс-жирів при високій температурі утворюється бензопірен, сильний канцероген, але хіба вас щось може злякати?

І щодня харчуватись у фаст-фудах - о, там не лише надмір жиру, цукру та солі, але і величезна кількість калорій - нова порція жиру для ваших стегон, талії і всіх інших частин тіла.

6. Вітаміни та мінерали. Викиньте ці слова із вашого лексикону, забудьте про овочі, особливо капусту, моркву, капусту броколі, фрукти, ягоди та горіхи, не бережіть свої клітини від ушкоджень вільними радикалами. І взагалі користуйтесь правилом, що "самый лучший витамин - это водка и хинин".

7. І пити солодких шипучок! І побільше - там багато цукру, а ті печінка та підшлункова залоза вам і так ні до чого - тож не шкодуйте їх. Півтора літра чистої води – для довгожителів, для вас - все штучне, ядучо-яскраве, мегашипуче і більшою кількістю Е!! Станьте рабом реклами!

8. Хоч ви не лосі, але їжте сіль! Не 5 грамів, тобто 1 неповну чайну ложку в день, як рекомендують лікарі, а ваших звичних 10-15, тобто 3-4 чайні ложки. Встановіть свій рекорд і щоденно бийте його. Бо через надмір солі в організмі збільшується загальна кількість циркулюючої крові, а звідси збільшення навантаження на серце і підвищення тиску - якраз те, що вам треба.

8. Режим. Нехай він у вас буде анархічним! Спіть мало, лягайте майже під ранок - поки не перезнайомитесь з половиною таких самих, як ви, В контактє, Однокласніках та Фейсбуці - спати не лягайте! Сидіть, поки не почнуть литись з очей сльози, не зведе шию і голова не почне падати на клавіатуру.

Хронічна перевтома - ваша краща подруга. Безсоння вночі та розбитість вранці - ось те, до чого ви повинні прагнути. А там вже, як по маслу, почнуть виникати інші збої у здоров'ї, падати імунітет, прискорюватись старіння, зростати цукор у крові і піде-поїде...

9. Свіже повітря - бійтесь його! Воно очищуватиме ваші легені, збагачуватиме кров киснем, робитиме свіжим ваше обличчя! Тому всіляко уникайте будь-якої можливості дихнути ним. Краще за вихлопні гази, можуть бути, хіба що ваші власні, які ви щедро пускатимете, наївшись смаженої жирної їжі і запивши її солодким газованим напоєм.

10. І нервуйтеся. Зліться на весь світ, бо поганий настрій викликає утворення адреналіну, який руйнує серце, тому беріть все якомога ближче до свого зболілого серця. Ніяких релаксацій та медитацій! Ніяких друзів, ніяких веселощів. Суцільний сум, страх і нерви.

Отже, тепер ви озброєнні знаннями до зубів, як командос на війні, тим більше, що на практиці ви все виконуєте правильно. До речі, про зуби. Так, звичайно, їх ні в якому разі не лікуйте. Бо чим менше у вас зубів, тим у 7 разів вищий ризик померти від ішемічної хвороби серця, ніж у людей зі здоровими зубами.

Оце ніби і все.

До речі, знову прийшла весна, засвітило сонечко, запахли перші проліски та зацвірінькали радісно горобці. І, можливо, вам захочеться все таки ще пожити. Побачити як ясно синіє небо. І відчути, що життя може приносити насолоду, як смак полуниці, та сміх дитини. Зрештою, прожити своє життя на повну, насолоджуючись кожною миттю, бо вона неповторна.

Ну тоді... тоді використайте ці поради з точністю до навпаки і усміхніться :)

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог

Фото Corbis, bolinet.com.ua, my-drinks.org.ua

Реклама:

Головне сьогодні