Троє з чотирьох фармкомпаній погодились надати безкоштовно ліки для хворих на ВІЛ

— 10 серпня 2012, 14:23

Це дасть змогу надати лікування 1 800 пацієнтам, хворим на цю недугу, заявили представники МОЗ на прес-конференції у п’ятницю.

Вартість схеми лікування одного такого пацієнта – від 1,5 тисяч до 9,5 тисяч на рік. Зараз хворих на ВІЛ\СНІД безкоштовно лікують або коштом держави, або рамках реалізації програм Глобального Фонду.

Представники МОЗ заявили, що винними у завищенні цін на препарати для хворих на ВІЛ\СНІД, які закуповував МОЗ, є саме виробники, а не посередники.

"Посередник не може підвищити ціну. У нас є чітке обмеження для ціни посередника на території України. Якщо він перевищує 10% обмеження, автоматично підключаються правоохоронні органи", - пояснив радник Міністерства охорони здоров’я Дмитро Підтуркін.

Він також повідомив, що відгукнулись на пропозицію МОЗ надати безкоштовно ліки для хворих на ВІЛ\СНІД три з чотирьох компаній, які брали участь у переговорах.

Результати переговорів, надані Дмитрм Підтуркіним

Водночас, голова координаційної Ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ Володимир Жовтяк додав, що його організація спільно з МОЗ звернеться до міжнародної спільноти з проханням вплинути на фармкомпнії, які завищують ціни на ліки.

"Ми разом з державою виходимо з міжнародної ініціативою до міжнародної спільноти, до ООН, допомогти нам у з’ясуванні і скасуванні подвійних стандартів компаній-виробників ліків та їхніх представників в Україні, які можуть собі дозволити продавати за різними цінами препарати для держави та для нашої організації", - сказав Жовтяк.

Як відомо, перед цим активісти виступили з відкритим листом, в якому звинуватили МОЗ у закупівлі ліків за завищеними цінами. За їхніми даними, МОЗ уклав договори з тими ж компаніями, в яких купують ліки і вони, за цінами, завищеними втричі.

Сума завищення, за їхніми словами, становить близько 37 мільйонів гривень. На цю суму громадські активісти очікують "благодійні" поставки.

Втім, на прес-конференції у минулу п’ятницю представник індійської компанії "Гетеро драгз" Анупан Саксені заявив, що ціни завищує не його фірма, а посередник. Зокрема, називався дистриб’ютор "Центрофарм".

У "Центрофармі" цю інформацію "Українській правді" заперечили.

"Центрофарм не працює з активістами. Ми працюємо з МОЗ і лікувальними закладами. Ціни ми не завищуємо. За законом жоден посередник не має права підвищити ціну, яку він пропонує, більше, ніж на 10%. Є оптово-відпускна ціна, зареєстрована у МОЗ", - повідомив співрозмовник компанії кореспонденту УП.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні