Швидка приїжджатиме не пізніше, ніж за 20 хв після виклику - радник міністра

— 13 вересня 2012, 17:10

Такими є норми закон "Про екстрену медичну допомогу", який регламентує час прибуття бригад швидкої допомоги.

Про це розповів радник міністра охорони здоров'я Володимир Юрченко у програмі на телеканалі Tonis, повідомляє Інтерфакс.

"Час прибуття швидкої вперше за всю історію нашої незалежності унормовано саме в цьому законі. І цю норму повинен знати кожен українець", - сказав Юрченко.

За його словами, новий закон вирішує більшість проблем в сфері надання екстреної допомоги.

"Закон передбачає централізацію управління і фінансування екстреної медичної допомоги на рівні областей. Поточні витрати будуть покриватися з бюджету області, а цільові програми фінансуватимуться з державного бюджету. Відповідальність за організацію надання швидкої медичної допомоги покладено на губернаторів областей та міністра охорони здоров'я України ", - пояснив Юрченко.

При цьому він заявив, що загальнодержавний показник – одна бригада швидкої допомоги на 13 тисяч населення – після введення закону мінятися не буде.

"У державі сьогодні 3363 бригади, де працює 5510 лікарів невідкладних станів. Всі вони підготовлені для надання медичної допомоги. Ні в одній європейській країні немає такого штату медпрацівників зі спеціальною підготовкою. У них до хворого їдуть рятувальники, у нас – лікарі. Хоча, звичайно, кваліфікаційні вимоги до цієї професії і програми навчання ми будемо міняти, як того вимагає сучасна ситуація", - підкреслив радник міністра.

Він також нагадав, що в цьому році уряд виділив 313 млн грн субвенцій на закупівлю ліків та витратних матеріалів для карет швидкої допомоги. Крім того, вже зараз збільшена видаткова сума на один виклик швидкої – з 5 до 35 гривень.

Також, за його словами, в цьому році для чотирьох пілотних областей уряд закупив близько 216 автомобілів швидкої допомоги і 76 реанімобілів.

Юрченко повідомив, що служба екстреної медичної допомоги за рік обслуговує 13 млн. викликів. При цьому кількість помилкових викликів становить 5-10%.

Реклама:

Головне сьогодні