Лише 32 депутати погодилися відмовитися від своїх привілеїв на користь хворих

— 13 вересня 2012, 17:51

Про це заявляють хворі на туберкульоз, СНІД та гепатити, які звернулись до нардепів з проханням відмовитись від своїх депутатських привілеїв.

"Ми сподівалися, що принаймні перед виборами депутати прислухаються до десятої частини свого електорату, які сьогодні інфіковані. Але, на жаль, лише 32 депутати погодилися відмовитися від своїх привілеїв на користь звичайних українців. За останні 1,5 роки я втратив 10 знайомих мені людей, яких гепатит з’їв заживо, як з’їдає наразі Україну політична байдужість навіть у передвиборчих перегонах", - цитує Дорадча рада спільнот з питань доступу до лікування в Україні свого керівника Дмитра Шерембея.

Тепер 117 громадських організацій просять президента посприяти виділенню 1 млрд гривень у державному бюджеті на 2013 рік на лікування хворих на туберкульоз, ВІЛ/СНІД і гепатити, сказано в їх зверненні, оприлюдненому на прес-конференції у четвер.

"Просимо Вас, пане Президент, вплинути на формування державного бюджету на 2013 рік, у якому буде забезпечено 100% лікування українців, хворих на туберкульоз, гепатити й ВІЛ/СНІД у розмірі 1 млрд гривень, а саме: 399,84 млн гривень на лікування ВІЛ/СНІДу, 296,16 млн гривень на закупівлю медикаментів для лікування туберкульозу й 304 млн гривень на протидію вірусним гепатитам", - сказано в ньому, повідомляють "Українські новини".

"1 мільярд гривень – це лише третина від суми, яка щороку виділяється на санаторно-курортне лікування та оздоровлення чиновників. 1 мільярд гривень виділила нещодавно Держава для встановлення відеокамер на виборчих дільницях", - пояснюють активісти.

У зверненні зазначається, що названа сума дасть змогу вижити 106 740 українцям, яким необхідно негайне лікування.

"В Україні лютують епідемії СНІДу, туберкульозу й гепатитів. Сьогодні 9,5% населення інфіковано ВІЛ, туберкульозом і гепатитом С. Це 4,184 млн українців", - зазначається у зверненні.

Крім того, у зверненні зазначається, що в той час, коли епідемія гепатитів є для України однією з найнебезпечніших і нараховує близько 3,5 млн інфікованих громадян, медикаменти для лікування цього захворювання для дорослого населення жодного разу не були закуплені за кошти Державного бюджету.

Також, відповідно до звернення, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно для лікування 46 тис. українців, хворих на туберкульоз, необхідно виділяти 680 млн гривень, однак коштів, які зараз виділяє держава не вистачає, щоб закуповувати препарати й лікувати хворих.

Реклама:

Головне сьогодні