Тест

Після сенсаційного дослідження в Україні почали масову перевірку на ГМО

Такі дії пов'язані із скандалом, що розгортається у Європі через дослідження французьких вчених з університету Кана (північ Франції), які довели зв'язок між онкологічними захворюваннями та продуктами з ГМО.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк перед початком засідання уряду, повідомляє Укрінформ.

"У зв'язку з цим (скандалом у Європі щодо ГМО зерна - ред.) ми зараз проводимо масову перевірку і насіння, яке імпортується, і насіння, яке є (в Україні - ред.)", - сказав Присяжнюк.

Він поінформував, що Україна запросила фахівців міжнародного рівня, аби провести наукову конференцію та обговорити з науковцями та спеціалістами перспективи генномодифікованої інженерії.

"Нам необхідно буде три місяці, щоб провести тотальний аналіз і прийняти рішення", - зазначив міністр.

Як відомо, французькі вчені з університету Кана (північ Франції) провели дослідження та довели зв'язок між онкологічними захворюваннями та продуктами з ГМО.

[L]Два роки вчені в умовах суворої таємності проводили дослідження, годуючи 200 щурів генетично модифікованою кукурудзою.

Вчені розділили піддослідних гризунів на три групи. Звірів з першої групи годували лише ГМО-кукурудзою, з другої – модифікованою кукурудзою, яку обробили найбільш поширеним у світі гербіцидом Roundup, третіх годували звичайною кукурудзою.

У 50-80% щурів-самок виникли великі пухлини, які з’являлись на 24 місяці життя, при чому у одного звіра могло бути до трьох пухлин.

У тих звірів, яким не давали ГМО-кукурудзу, пухлини з’явились у 30% випадків.

Щурі з контрольних груп: крайні зліва їли лише ГМО-кукурудзу, по центру - ГМО-кукуркудзу, скроплену гербіцидом, ліворуч - кукурудзу без ГМО

Серед щурів-самок, які їли ГМО, передчасно померло до 70% тварин, тоді як у контрольній групі – до 20%.

Пухлини як у самців, так і у самок, яким давали генетично-модифіковану кукурудзу, були у 2-3 рази більшими, ніж у тих, які їли звичайну.

Міністр сільського господарства Франції Стефан Ле Фолл заявив про введення надзвичайних заходів у зв'язку з оприлюдненням результатів дослідження.

Офіційний представник Єврокомісії Фредерік Венсан заявив, що перевіркою досліджень також займеться Європейське агентство з продовольчої безпеки.

Водночас, компанія виробник генетично-модифікованих продуктів Monsanto у своєму коментарі вказує, що дослідження французьких вчених не відповідає мінімальним стандартам проведення наукових досліджень такого типу.

Його результати не підкріплюються даними, які надані і висновки не мають відношення до оцінки безпечності продуктів.

Серед недоліків дослідження, на які вказує компанія, значаться:

- Протоколи дослідження не відповідають стандартам Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР)

- Незрозуміло, якою була якість кукурудзи і звідки її взяли

- Відсутня інформація про підготовку харчування і раціон піддослідних

- Повна відсутність даних про гістологічну оцінку нирок чи печінки, тестів на перевірку діяльності печінки, цитохромну діяльність

- Відсутність статистичного аналізу смертності чи появи пухлин

- Рівень смертності і появи пухлин у всіх групах підпадають під норми для цього виду лабораторних щурів, які відомі тим, що у них часто з’являються пухлини

- Надані дані спорадичні, для оцінки самок і самців використовуються різні методи, і не достатні для того, аби робити висновки, про які пишуть вчені