Під час кожного п"ятого переливання крові, дітей заражають гепатитами

— 15 лютого 2013, 17:57

Такими є дані опікунської ради Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит".

Причиною цьому є недосконала перевірка донорської крові.

Справа в тому, що держава закуповує реагенти лише на метод перевірки крові ІФА, який визначає тільки антитіла та антигени і не виявляє небезпечні інфекції на ранніх стадіях. Додаткова ж перевірка одного донора крові, коштує родині від 250 до 600 грн., в залежності від кількості інфекцій, що досліджуються.

Наприклад, на тиждень, для того, щоб виявити безпечного донора, необхідно перевірити мінімум 5 літрів крові.

Це призводить до того, що не всі батьки спроможні зробити цю перевірку.

Саме тому, 15 лютого стартувала акція "Безпечна кров для важкохворих дітей "Охматдиту", в рамках якої планується зібрати 790 тис. грн., щоб за кошти благодійників перевірити 13 000 донорів крові на небезпечні інфекції у державній Референс-лабораторії "Українського Референс-центру з клінічної лабораторії діагностики та метрології Охматдиту".

Цього буде достатньо, аби впродовж року важкохворі діти мали 100% безпечну донорську кров.

Така сума (790 тис. грн.) необхідна для купівлі державою реагентів для перевірки донорів методом ПРЛ.

Цей спосіб є більш досконалим та допомагає визначити небезпечні інфекції на ранніх стадіях.

На думку організаторів благодійної акції, старт програми цього року на кошти благодійників, дасть змогу відпрацювати даний метод контролю і, можливо, стане обов'язковим по всій країні і здійснюватиметься на бюджетні кошти.

За словами головного лікаря "Охматдиту" Юрія Гладуша, щоденно в лікарні відбувається кілька десятків переливань крові, іноді 40, іноді 50, іноді 100.

"Якщо, наприклад, взяти онкогематологічних дітей, то їх щодня в нас знаходиться приблизно 80. В період свого лікування, кожен з них, отримує 50, 60, 70 переливань крові. Тобто, кількість величезна. А якщо взяти цю всю кров вцілому, то це - тонни", - розповідає лікар.
Він також зазначає, що кожен донор, який приходить, має бути обстежений.

"Ми живі люди. В одного є така інфекція, в іншого - інша. Тому іноді буває так, що значна частина обслідуваних донорів відсіюється. Наприклад, якщо сьогодні ми прийняли 50 донорів, то з-них залишиться лише 15-20. Кров інших донорів утилізується. Тому і виходить, що обстеження донорів - це величезні кошти", - бідкається Юрій Гладуш.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні