МОЗ затвердив рекомендації правильного харчування

— 18 лютого 2013, 16:58

Про це у понеділок повідомляє прес-служба відомства.

Як зазначається, харчування будь-якої людини, у тому числі дієтичне, базується на чотирьох головних складових: адекватності енергетичним витратам, збалансованості за вмістом найважливіших продуктів та нутрієнтів, безпечності їжі та максимально можливого збереження задоволення від її споживання.

При цьому, як зауважують лікарі, дієта хворої людини повинна максимально включати ці чотири складові. Пацієнти не повинні групуватись "навколо дієтичних столів" за ознакою власної хвороби.

Так, віднині калорійність дієти підраховується за допомогою відтворення раціону із складанням анкети або щоденника харчування. При цьому об’єктивним показником для оцінки вихідної енергетичної адекватності дієти витратам є визначення індексу маси тіла.

У Методичних рекомендаціях експерти визначили поради і щодо споживання вуглеводів, білків та жирів, що забезпечують енергетичні та пластичні потреби організму людини, а також мікронутрієнтів - вітамінів та мінералів.

Крім того, було розроблено деталізовані рекомендації щодо щоденного споживання фруктів та овочів, злаків, молочних продуктів, м'яса та напоїв, у тому числі алкогольних.

Визначено також поради щодо дотримання пацієнтом певного виду дієти, залежно від його стану та анамнезу.

Так серед найбільш вивчених дієтичних підходів, спрямованих на збереження здоров’я, медики виділяють дієту із низьким вмістом жиру, також - дієту для контролю артеріальної гіпертензії, середземноморську дієту та вегетаріанську.

Всі вони, як зауважують лікарі, мають достовірний позитивний вплив на здоров’я хворих та здорових людей. При цьому зазначені дієти не мають на меті лише зменшення маси тіла. Так, наприклад, середземноморська дієта дозволяє зменшити ризики захворювання на рак, хворобу Паркінсона та Альцгеймера.

Розроблені і суто практичні рекомендації щодо здорового харчування. При цьому підрахунок загальних енергетичних потреб повинен проводитись з урахуванням віку, статі та рівня фізичної активності.

Так, рекомендованим добовим рівнем споживання солі для здорових людей є 6 грамів або 2,3 грами натрію. Зменшення кількості солі у дієті асоційовано із зниженням ризику ССЗ та смертності від них.

Усім без виключення слід рекомендувати споживання понад 300 грамів фруктів та 300 грамів овочів щоденно. Ці харчові продукти являються важливим джерелом харчових волокон. Збільшення рівню їх споживання призводить до зменшення смертності від усіх причин, ССЗ та інсульту.

Слід також рекомендувати усім пацієнтам заміну рафінованих злаків у дієті на цільнозернові злаки, які містять значно більше харчових волокон. Домінування у раціоні харчування рафінованих злаків призводить до набору зайвої ваги.

Необхідно також радити пацієнтам замінити молоко та молочні продукти з нормальним вмістом жиру на знежирені. Слід споживати 500 – 700 мл (або понад три порції) молочних та кисломолочних продуктів з низьким вмістом жиру щоденно.

Особливу увагу слід звернути на необхідність значного обмеження споживання червоного м’яса та технологічних продуктів з м’яса. Риба, птиця, бобові, горіхи та насіння, а також знежирені молочні продукти повинні рекомендуватись в якості основного джерела білку.

Слід також значно обмежити споживання насичених жирів та уникати вживання транс-жирів, зважаючи на суттєве збільшення ризику атеросклерозу та інсульту.

Сьогодні чотири класи хвороб – серцево-судинні, злоякісні новоутворення, цукровий діабет, хронічні респіраторні захворювання, зумовлюють понад 80% смертей в нашій країні та понад 70% всього тягаря хвороб.

Утім, дотриманя рекомендацій МОЗ фінаносво непосильне для значної частини населення. У столиці пачка знежиреного сиру коштує майже 18 грн. за 340 грамів, а пляшка молока - майже 9 грн. Крім того, кілограм апельсинів обійдеться в 24 грн., а звичайний помідор - 22 гривні, огірок - 30 грн. за кілограм.

Вівсяні пластівці на розсип коштують 8 грн. за кілограм, ціна пачки макаронів із твердих сортів пшениці починається із 10-ти гривень, а висівковий хліб коштуватиме 5 гривень.

Нагадаємо, згідно з повідомленням прес-служби ПФУ, розмір середньої пенсії в Україні на 1 жовтня становив 1438 грн. Мінімальна пенсія становить 882 грн.

Що стосується заробітної плати, то на 1 січня 2012 року мінімальна зарплата в Україні становила 1073 гривні.

Реклама:

Головне сьогодні