Тест

З весни в Україні зникнуть іноземні ліки. Януковича просять втрутитися

Про це сказано у відкритому листі представників громадських організацій та пацієнтів до Януковича, яке має у своєму розпорядженні "Українська правда. Життя".

На думку активістів, набрання чинності законом з 1 березня 2013 року призведе до значного підвищення цін на ліки, а через який деякі препарати взагалі зникнуть з аптечних полиць.

"Ми передбачаємо ручний режим видачі ліцензій та відмову учасників ринку оплачувати нову ліцензію", – стверджує голова пацієнтської організації ЮКАБ Дмитро Шерембей.

"Це призведе до монополізації ринку, зростання корупції та заангажованості. Частина виробників просто піде з ринку. Найголовніше – додаткові витрати понесуть не фармкомпанії, а ми – прості українці, коли в Україну припинять завозити необхідні для життя препарати, а "чорний ринок" фармпрепаратів стрімко зросте", - додає він.

На думку активістів, цей закон "стане смертельним вироком для багатьох українців, чиє життя залежить від ліків іноземного виробництва".

Так, наприклад, майже всі препарати, які закуповуються для лікування онкохворих дітей – іноземного виробництва, лише 20% препаратів для хворих на цукровий діабет виробляється в Україні. Майже 100% хворих на найстрашніші епідемії – СНІД, гепатит, туберкульоз – отримують ліки іноземного виробництва, бо в нас навіть аналогів не існує.

З 2015 року закон вимагає окремого ліцензування дитячих підгузків та презервативів.

Лікарі також висловили своє обурення таким "лобістським законом".

"Чим ми маємо лікувати людей з інсультом?" – запитав головний лікар Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України Володимир Жовнір.

"Уся інгаляційна анестезія в Україні – іноземного виробництва. Невже ми маємо різати людей живцем, аби чиновники могли отримати додатковий прибуток від фармацевтичної індустрії? Це нонсенс, за який життям платитимуть українські пацієнти", - додав він.

У свою чергу завідуюча Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку "Охматдиту" Світлана Донська повідомила, що серед ліків, які життєво необхідні для виконання сучасних протоколів лікування дітей з онкологічними та тяжкими онкогематологічними захворюваннями, 97% – це імпортні препарати.

"За відсутності цих медикаментів надавати адекватну медичну допомогу хворим дітям буде просто неможливо", – сказала вона.

Як відомо, закон № 5038-VI набирає чинності 1 березня 2013 року. Саме з цього дня всі ліки, які перетинатимуть українську митницю, повинні отримати додаткове ліцензування, яке до цього часу ніхто не знає, як отримати.

Під відкритим листом із проханням допомогти врятувати ситуацію уже поставили підписи ключові пацієнтські та громадські організації.

Лист розміщений у відкритому доступі, активісти закликають кожного українця, який хоча б раз у житті купував ліки, поставити підпис під зверненням, "адже цим пацієнтом, на жаль, в будь-яку хвилину може стати кожен".

***

Водночас, як повідомляє прес-служба МОЗ, міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова зустрілася з лідерами пацієнтських організацій, які "висловили свою стурбованість щодо наслідків" реалізацією закону.

"За підсумками обговорення Раїса Богатирьова дала доручення відповідним службам Міністерства підготувати матеріали для опрацювання документів із зазначених питань. Керівництво МОЗ України та лідери пацієнтських організацій дійшли згоди щодо необхідності продовження діалогу задля більш ефективного розв’язання проблем, пов’язаних із захистом прав пацієнтів, покращенням доступу до лікування громадян України та реформуванням медичної галузі", - сказано у повідомленні.

Українська правда. Життя