МОЗ про клініку біля Лаври: лікувати ВІЛ-інфікованих можна і в регіонах

— 27 червня 2013, 15:24

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов на брифінгу у четвер, повідомляє Інтерфакс.

"Що стосується лікування СНІДу, то існуючі технології, протоколи та кадровий склад лікарів, їх професійний рівень в кожній області практично достатній, щоб лікувати на території того чи іншого регіону", - сказав Толстанов.

Він підкреслив, що в кожній області є необхідні умови для лікування ВІЛ-інфікованих.

"Що стосується самого Інституту Громашевського, він повинен бути науково-дослідною установою, який вивчав би всі проблеми інфекційних захворювань, у тому числі і проблеми ВІЛ/СНІД", - заявив заступник міністра охорони здоров'я.

Він також додав, що "безумовно, є потреба у невеликій кількості ліжок для проведення відповідних, скажімо, клінічних випробувань лікарських засобів".

На запитання, чи означає це, що в клініці Інституту Громашевського немає потреби, заступник міністра відповів: "Є потреба з точки зору науки, але не в такому обсязі".

Відповідаючи на уточнююче питання, чи може трапиться так, що кількість пацієнтів, які проходять лікування в цій клініці, скоротиться після реорганізації, Толстанов заявив: "Пацієнт не залишиться без надання відповідних медичних послуг".

"Тобто всі люди, які перебувають на обліку, отримають місце свого лікування. Якщо це кияни - вони будуть лікуватися в Києві, якщо це жителі Запоріжжя - вони будуть лікуватися в Запоріжжі", - додав заступник міністра.

Раніше заввідділенням Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.В.Громашевського Лариса Гетьман заявила, що не менше 100 хворих на ВІЛ/СНІД, які стоять на диспансерному обліку в клініці, можуть не одержати обстеження у зв'язку з вивезенням лабораторного обладнання з лікарні.

За її словами, медперсоналу не надали інформацію, де проводити аналізи в четвер.

"Люди приїдуть ... і що будуть робити? Це диспансерна група, яка ще не отримує антиретровірусну терапію або яка вже отримує, але у них проводиться лабораторний моніторинг ефективності цього лікування", - зазначила Гетьман.

[L]Вона також розповіла, що в один прийомний день обстеження проходить близько 100 пацієнтів.

У Національній академії медичних наук України розповіли, що установка лабораторного обладнання клініки Інституту Громашевського, яке планується перевезти з корпусів біля Києво-Печерської Лаври у відремонтовані корпуси по ул.Амосова, 5, займе трохи часу і на лікувальний процес це не вплине

Реклама:

Головне сьогодні