Тест

МОЗ: не можна тамувати спрагу лише чаєм чи спеціальними мінеральними водами

Людина, яка важить 60-80 кг, повинна вживати два-два з половиною літри рідини на день

Про це заявив головний позаштатний терапевт МОЗ Василь Нетяженко, йдеться у повідомленні прес-служби відомства.

"Важливо пам'ятати, що людина, яка важить 60-80 кг повинна вживати два – два з половиною літри рідини. Це не означає, що вона має додатково до чаю, кави та супу випивати ще два літри води. Ні, йдеться про загальну кількість спожитої рідини на день", - сказав Нетяженко.

За його словами, в жодному випадку не потрібно компенсувати втрату рідини за рахунок спеціальних мінеральних вод.

"Максимум скільки можна випити мінеральної води, яка насичена солями, це 200 мл, – сказав головний терапевт МОЗ України. – Все інше можна компенсувати за рахунок звичайної води – фільтрованої, кип'яченої тощо".

Загальна кількість спожитої рідини на день для людини вагою 60-80 кг має становити 2-2,5 літри. Фото SierraTierra

Також представник МОЗ спростував міф про те, що начебто вживання алкогольних напоїв добре тамує спрагу.

"За жодних обставин для компенсації рідини не можна вживати алкогольні напої, особливо, коли людина перебуває під прямими променями сонця. Навіть не можна допустити думки про те, що вино чи пиво втамовує спрагу", – наголосив Василь Нетяженко.

МОЗ застерігає: Ніякого алкоголю у спеку! Фото dgoomany

За його словами, питання про те, що краще для компенсації рідини – зелений чи чорний чай – теж не має однозначної відповіді.

"Це на смак кожної окремої людини. Але не можна компенсувати втрату рідини лише чаєм, інакше може виникнути тахікардія (прискорене серцебиття) і з'являться дуже серйозні порушення з боку серцево-судинної системи", – наголосив Василь Нетяженко.

Окрему увагу головний терапевт МОЗ України звернув на осіб, котрі постійно вживають кардіологічні препарати.

"Слід враховувати, що ці препарати на тлі спеки можуть подіяти набагато швидше і різко знизити артеріальний тиск. Тому ми завжди рекомендуємо вечірній прийом препаратів робити максимально перед сном, а ранковий – в найближчу годину після прокидання, аби уникнути прийому цих препаратів протягом дня", пояснив спеціаліст.

За словами Нетяженка, дуже важливо звертати увагу на самопочуття.

"Якщо у людини раптом виникають млявість, кволість, значне серцебиття або повзання мурашок по тілу, короткочасне запаморочення або погіршується вимова – необхідно відразу викликати лікаря, порадитись з ним, аби не пропустити інфаркт або інсульт", - наголосив фахівець МОЗ.