Тест

У Азарова показали нову клініку, куди виселяють пацієнтів з Лаври. Фото

Про це вона заявила Радіо Свобода.

"Виходячи з того, що є наказ Академії медичних наук, який відповідним чином виконується, тобто треба просто подивитися на цей наказ, подивитися, яким чином будуть облаштовані хворі, які потребували допомоги саме цієї клініки. Чи забезпечено їхні права і так далі, будемо розбиратися", – сказала Лутковська.

Тим часом відселення клініки із приміщення поблизу Лаври наближається до завершення. У цій клініці серед інших надають допомогу ВІЛ-інфікованим і хворим на гепатит.

За словами очільника пацієнтської організації "ЮКАБ" Дмитра Шерембея, керівництво планує 28 серпня відкрити клініку в іншому місці, на вулиці Амосова, і у п’ятницю запрошує оглянути пропоновані приміщення.

"Ми зустрічалися з керівництвом, вони кажуть, що планують 28 серпня відкривати ту лікарню, і хочуть якісь меблі вивозити", – сказав він.

У п’ятницю журналістам та представникам пацієнтських організацій продемонстрували хід будівництва нового корпусу Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського, повідомляє прес-служба Кабміну.

"Ця клініка стане першим повноцінним інфекційним стаціонаром в Україні. Вже наприкінці серпня цього року нова лікарня прийматиме перших хворих на ВІЛ/СНІД та вірусні гепатити. Саме туди буде переведено персонал, обладнання та пацієнтів із старого приміщення, що знаходиться на території Києво-Печерської лаври", - сказано у повідомленні.

"Нова лікарня буде більшою від попередньої та матиме площу понад 5 тисяч квадратних метрів. Вона міститиме 80 ліжко-місць, з них 44 відведені на відділення для ВІЛ-позитивних людей, інші — для лікування хворих на вірусні гепатити. Тут для кожного боксу встановлено окрему систему вентиляції, що важливо для будь-якої лікарні, особливо, для інфекційної", - заявила директор ДП "Укрмедпроектбуд" Ірина Коваль.

"Окрім боксів, також з'явиться власна пральня та центральне стерилізаційне відділення. Встановлені очисні споруди контейнерного виконання з технологією мембранного біореактора, що є найсучаснішою технологією біологічного очищення стічних вод. Також планується створення господарчого блоку, куди входитиме котельна, дезкамера та харчовий блок", - додала вона.

Загалом на реконструкцію та добудову нової клініки, а також зовнішніх мереж комунікації та оснащення, у 2013 році держава виділила 53 млн. грн, сказано у повідомленні.

Нова лікарня. Фото прес-служби Кабміну

У четвер стало відомо, що з клініки виписують пацієнтів.

Як відомо, клініку збиралися остаточно виселити ще в липні. Повідомлялося, що з неї вже вивозять обладнання.

Проте 11 липня між церквою, державою та ВІЛ-інфікованими пацієнтами було підписано меморандум, згідно з яким пацієнтів клініки, у якій лікують хворих на ВІЛ/СНІД, не виселятимуть, поки нове приміщення лікарні не буде готове.

У ньому, зокрема, було сказано, що приміщення Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського буде недоторканим, поки повністю не відремонтують будинок по вулиці Амосова, куди має переїхати клініка для пацієнтів ВІЛ/СНІД.

Документ став наслідком протесту пацієнтів на наказ Кабміну від 1 липня, що постановив протягом тижня (до 8 липня) виселити клініку та її пацієнтів з приміщення, в якому вони наразі отримують життєво-необхідне лікування.

"Ми були готові прикувати себе до ліжок, аби лише не дати вивезти обладнання з клініки", - розповів тоді Дмитро Шерембей, голова організації ЮКАБ.