МОЗ про ентеровіруси: показники по всій країні середньорічні

— 23 серпня 2013, 12:30

Випадки захворювання реєструвались у різні місяці протягом року. Найбільше – у січні, травні та липні.

Про це у п’ятницю повідомляє прес-служба МОЗ.

Вірусологічна лабораторія державної установи "Київський міський лабораторний центр Держсанепідслужби України" моніторить віруси, які циркулюють у місті.

Цього року лабораторія дослідила матеріал від 18 хворих на вірусний менінгіт дітей, за результатами досліджень, у шести хворих були виявлені ентеровіруси.

Держсанепідслужба м. Києва здійснює епідеміологічний нагляд за ентеровірусними інфекціями, у т.ч. вірусними менінгітами, який включає в себе дослідження стічних вод, води відкритих водоймищ, продуктів харчування.

За сім місяців 2013 року ентеровірусів в досліджених пробах виявлено не було.

"За результатами аналізу інфекційної захворюваності за перше півріччя 2013 року показники захворюваності на ентеровірусні інфекції в країні та м. Києві відповідають середньорічним", - зауважує прес-служба відомства.

СЕРОЗНІ МЕНІНГІТИ можуть бути клінічними проявами чи ускладненнями бактеріальних і вірусних, у т.ч. ентеровірусних захворювань.

Під ентеровірусними захворюваннями розуміють велику групу інфекційних захворювань із схожими патогенетичними механізмами захворювання, великою кількістю збудників цих захворювань, понад 70 (найбільш поширені — віруси Коксакі групи А та В, ЕСНО), що в свою чергу спричиняє поліморфізм клінічних проявів.

Джерело інфекції – хвора людина або вірусоносій.

Основний механізм передачі фекально-оральний, але можливий і повітряно-краплинний. Шляхи передачі збудника – водний, харчовий та контактно-побутовий (через брудні руки, іграшки, та інші предмети).

Підвищення захворюваності на ентеровірусні інфекції спостерігається в літньо-осінній період, коли наявні сприятливі умови для розповсюдження збудників.

Клінічними проявами є підвищення температури тіла, слабкість, сонливість, погіршення загального стану, інколи блювання, діарея, висип на шкірі.

При перших симптомах захворювання потрібно відразу звертатися за медичною допомогою, не займатися самолікуванням.

Не слід вживати овочі та фрукти зі стихійних місць торгівлі, дотримуватись правил особистої гігієни, обов’язково мити руки перед вживанням їжі, не купатися в місцях не дозволених для цього, не ковтати воду під час купання та інше.

Реклама:

Головне сьогодні