МОЗ спростовує заяви активістів: процедуру тендеру ще не розпочато

— 19 вересня 2013, 17:15

МОЗ формує номенклатуру лікарських засобів для лікування вірусних гепатитів та збирає заявки про потреби від регіональних закладів охорони здоров'я, аби надалі провести необхідні тендерні торги.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті відомства у четвер.

Оскільки процедуру тендеру ще не розпочато, тож, відповідно, і заявок для участі в них від виробників лікарських засобів для боротьби з вірусними гепатитами МОЗ України не отримало.

МОЗ просить громадські організації не лобіювати інтереси окремих виробників та не вводити в оману громадськість інформацією, щодо штучного обмеження кількості продавців ліків та маніпуляцій із тендерами з боку Мінздоров’я.

У відомстві пояснюють, що ведуть цілеспрямовану політику щодо здешевлення цін на лікарські засоби, що закуповуються за державні кошти.

Наприклад, на початку вересня 2013 року керівництво МОЗ та Європейського представництва компанії "MSD" в рамках робочих перемовин обговорили питання реалізації Державної програми по боротьбі з вірусними гепатитами, фінансування якої було ухвалено урядом.

Під час зустрічі представники "MSD" заявили про зниження ціни на пегільовані інтерферони для України у 2,5 рази, що дасть змогу додатково охопити лікуванням ще сотні хворих в рамках державного фінансування, на що у 2013 році заплановано 33,2 млн грн.

Це рішення також встановить ціновий тренд в Україні на такі лікарські засоби, що сприятиме загальному здешевленню ліків для хворих на гепатит та дасть змогу збільшити охоплення лікуванням в межах державного фінансування.

Також під час перемовин керівництва МОЗ України з компанією "MSD" було досягнуто домовленостей про зниження ціни на препарат Тенофовір/Емтрицитабін/Ефавіренз для антиретровірусної терапії ВІЛ-інфікованих на 30%.

Таким чином, зниження ціни на цей препарат, який належить до рекомендованих ВООЗ, дасть змогу вивільнити кошти для здійснення додаткових закупівель за програмою боротьби з ВІЛ\СНІДом.

Крім цього під час закупівель антиретровірусних препаратів 2013 року МОЗ України було досягнуто суттєвої економії – 23 517,03 тис. грн.

Подібні перемовини щодо здешевлення ліків ведуться й з іншими виробниками.

Як відомо, раніше громадські активісти заявляли, що у МОЗ почались маніпуляції із тендерами – чиновники обмежуюють кількість продавців ліків.

Активісти та народні депутати надіслали міністрові здоров’я Раїсі Богатирьовій листи з проханням пояснити, чому відповідно до рішення комісії тендерного процесу міністерства, на торги зможе податися представники лише 1 виробника.

Відтак – закупити міністерство зможе лише певний вид інтерферонів, що наряду з іншими використовуються для лікування гепатитів.

Реклама:

Головне сьогодні