МОЗ про скандальні норми для садків: вони відповідають сучасним світовим нормам

— 26 вересня 2013, 11:02

Про це на брифінгу пояснили автори державних санітарних правил та норм "Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей", розкритикованих відомим дитячим лікарем Євгеном Комаровським.

Як пояснили у МОЗ, головною новацією документу є забезпечення прав дітей з особливими потребами: встановлення відповідних пандусів, розширення дверних проміжків, перебудова санвузлів тощо для можливості адаптації такої категорії дітей до звичних умов існування.

Кондиціонери у дитсадках є лише джерелом збудників та інфекцій, а тому не мають у них використовуватись, пояснила завідуюча лабораторією гігієнічного забезпечення умов життєдіяльності дітей Інституту гігієни і медичної екології НАМН Аліна Платонова.

Адже ці побутові прилади не призначені для використання в приміщеннях, де є скупчення дітей, не відповідають певним будівельним нормам та не виконують функцій повноцінного кондиціювання і вентиляції.

[L]За словами заступника директора Інституту гігієни і медичної екології НАМН Надії Польки, прописала у нормах кількість санвузлів має бути, аби діти віком від 3 до 6 років мали вільний та вчасний доступ до туалетів, бо саме у цьому віці формується сечова та шлункова системи.

Правилами також дозволяється добудова 3 поверху в приміщеннях дошкільних закладів, але суто для адміністративних потреб.

Як пояснюють у МОЗ, дитсадки перевіряються раз на рік, зазвичай перед осіннім сезоном. Тож у керівників дитсадків є чимало часу на виправлення ситуації, якщо якісь норми у них не дотримуються.

Крім цього санепідслужба із розумінням ставиться до фінансових можливостей закладів, і в кожному конкретному випадку буде окремо узгоджувати із керівництвом закладу порядок виконання нововведень, переконує начальник Відділу безпеки факторів середовища життєдіяльності людини та формування здорового способу життя Державної санітарно-епідеміологічної служби Олексій Даниленко.

Автори нових санітарних норм також вказують, що при недотриманні у дошкільному навчальному закладі вимог санітарного законодавства підвищується ймовірність появи морфофункціональних відхилень у дітей у 2,6 рази, зниження адаптаційних можливостей організму у 2,4 рази, зниження розумової працездатності дітей у 1,6 рази, підвищення ризику розвитку вираженої втоми у 2,7 рази.

Тому усі вимоги в цьому документі обґрунтовані науковцями та практиками з позицій збереження та зміцнення здоров’я дітей.

У МОЗ кажуть, що прийняті санітарні норми фактично не зазнали суттєвих змін, а нові положення відповідають сучасним вимогам часу та світовим і європейським нормам в охороні здоров’я дітей.

Як відомо, раніше Євген Комаровський у відкритому листі написав, що Міноздоров’я прийняло нові санітарні норми для дитячих садків, які неможливо виконати.

"Я з абсолютною переконаністю, спираючись на свій більш ніж 35-річний досвід вивчення дитячого здоров'я, заявляю: Жоден дитячий садок нашої країни не відповідає і ніколи не буде відповідати новоствореним санітарним нормам і правилам; Тепер в нашій країні в принципі неможливо побудувати (створити, організувати) дитячий садок, відповідний нормам і правилам", - написав Євген Комаровський.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні