Антибіотики поступово втрачають свої властивості - дослідники

— 29 жовтня 2013, 11:50

Навіть більше, застерігає професор-інфекціоніст зі шведського Уппсальського університету Отто Карс, якого цитує Deutsche Welle.

Завжди, коли застосовуються антибіотики, бактерії, проти яких вони мають діяти, змінюються, - так розвивається стійкість мікроорганізмів до ліків. Чим більше антибіотиків застосовується, тим більше виникає резистентних до них мікроорганізмів. Про цей механізм відомо ще з 1940-х років, утім, по-справжньому серйозно до цього довго не ставилися.

"Ми втрачаємо можливість для лікування, яка нині вважається стандартом. Трансплантації, заміна суглобів чи хіміотерапія при лікуванні раку працює лише тоді, коли ми можемо захистити пацієнтів від інфекцій. Масштаб проблеми набагато більший, ніж ми це досі вважали", - заявив професор на міжнародній конференції з питань охорони здоров'я, що відбулася нещодавно у Берліні.

Хоча Всесвітня організація охорони здоров'я ще 2000 року застерегла, що стійкість бактерій до антибіотиків - це "катастрофа для здоров'я" і презентувала глобальну стратегію для подолання резистентності, але інфекції, котрі не піддаються лікуванню, таки перетворилися на серйозну проблему у всьому світі. За даними американських інфекціоністів, лише у США щороку помирають 23 тисячі людей від інфекцій, спричинених стійкими до антибіотиків бактеріями, а два мільйони людей вже інфіковані цими збудниками хвороб.

Експерти-інфекціоністи роками застерігають від надмірного застосування антибіотиків, але їх усе одно масово використовують у тваринництві насамперед з метою запобігання хворобам. Хоча неправильне застосування атнтибіотиків у людей вже давно визначається однією з головних причин виникнення стійких до ліків мікроорганізмів, все одно досі занадто часто ці медикименти дуже легковажно призначаються, нарікають експерти.

"У Китаї, наприклад, діти зі звичайною застудою одержують крапельниці з антибіотиками. Обсяги споживання антибіотиків становлять на рік 138 грамів на душу населення. У Швеції ж це тільки сім грамів!", - каже Карс. Тобто, як наголошує фахівець, ідеться про масштабне надмірне використання антибіотиків.

У ЄС, згідно з законодавством, антибіотики мають відпускатися в аптеках тільки за рецептом. Утім, чимало таких медикаментів можна придбати і без цього, скаржаться експерти, наприклад, в Італії чи в Греції. Натомість у США, за даними відомства з контролю та профілактики хвороб, половина призначених лікарями антибіотиків насправді непотрібна або приймається неправильно.

Часто лікарі призначають так звані антибіотики широкого спектру, котрі замість того, щоб цілеспрямовано боротися з конкретним хвороботворним збудником, діють одночасно проти багатьох різних банктерій. І у такий спосіб особливо сприяють розвитку резистентності мікроорганізмів до ліків.

Щоб точно визначити вид збудника хвороби, сьогодні зазвичай досі вирощуюються культури бактерій у лабораторії, а потім їх досліджують на чутливість до медикаментів. Поки одержується результат минає щонайменше кілька днів, але це занадто довго для багатьох пацієнтів, котрим якомога швидше потрібне лікування.

Хоча вже й є тестове обладнання, яке може дуже швидко проаналізувати дані збудника хвороби та дати результат, воно дуже дороге, тому не використовується у повсякденній лікарській практиці.

Медичний експерт Артуро Квізфе з Еквадору закликає усвідомити проблему поширення резистентних до антибіотиків бактерій як суспільну та екологічну проблему. Відповідальне ставлення до антибіотиків буде тільки тоді, коли люди краще зрозуміють, що бактерії - важлива частина природи.

Реклама:

Головне сьогодні