Пацієнти влаштували депутатам флешмоб з символічними тілами. Фото

— 26 березня 2014, 16:57

"Ми знайшли можливість покрити дефіцит бюджету на закупівлю ліків, - стверджує Дмитро Шерембей, голова організації "Пацієнти України (ЮКАБ)". – Ми пропонуємо депутатам підняти акцизи на тютюн та алкоголь, а частину з них - спрямувати на те, щоб врятувати від смерті мільйони українців, які сьогодні потребують лікування"

"Вперше ми, як пацієнти, не просимо, чи вимагаємо фінансування, а пропонуємо готове вирішення проблеми", - пояснює Шерембей.

Такі методи наповнення бюджету на медицину вже практикуються в деяких країнах, що розвиваються, та довели свою ефективність. Серед них Таїланд, Малайзія, країни Латинської Америки, та країн Євросоюзу – Греція, Швеція.

Аби привернути увагу народних депутатів до законопроектів та змусити парламентарів внести їх на голосування, більше 100 активістів та пацієнтів лягли на площі перед входами до Верховної Ради.

Цей флешмоб символізував те, що ігноруючи цей законопроект, кожен з депутатів щодня ходитиме на роботу по тілах українців. Адже щоденно 1607 людей помирає в Україні через відсутність ліків.

"Ми розрахували, що збільшення акцизу на всі алкогольні та тютюнові товари призведе до подорожчання пляшки горілки на 4 гривні, пачки цигарок на 1,70 гривень, пляшки пива на 60 копійок, а кріпленого вина на 3 гривні", — стверджує Олександр Пономаренко, економіст, один із авторів законопроекту.

"Ці, здавалося б, несуттєві підвищення, за нашими підрахунками, зможуть додатково залучити до бюджету 5 млрд. гривень, 3,1 з яких ми пропонуємо уряду перерозподілити в спеціальний фонд "Розвитку медицини" та використати на покриття дефіциту бюджету на закупівлю ліків для хворих українців, а 750 млн. грн. на добудову дитячої лікарні "Охмадит", - додає він.

Саме 3,1 млрд. гривень сьогодні не вистачає бюджету Міністерства охорони здоров’я на закупівлю ліків для пацієнтів.

Міністр охорони здоров’я Олег Мусій ідею пацієнтських організацій підтримує.

"На товари, що знищують здоров'я людей, однозначно мають бути введені додаткові податки. Тому я особисто відстоюватиму цей законопроект перед Урядом, як такий, що допоможе вирішити питання дефіциту бюджету на ліки з альтернативних джерел доходу", — заявив Олег Мусій.

Ініціатива "Акцизи врятують життя!" об’єднала навколо себе майже всі пацієнтські організації України з різними захворюваннями. Наразі підпис під меморандумом та закликом прийняти ці законопроекти поставило вже 30 пацієнтських організацій. Меморандум є відкритим для підписання.

У державному бюджеті України на 2014 рік на закупівлю препаратів по 28 програмам, що фінансує МОЗ, передбачено 2,2 млрд. гривень, що складає 42% від потреби.

У разі ухвалення поданих законопроектів у Верховній Раді, ставки акцизів будуть підняті вже з 1 травня 2014 року.

Реклама:

Головне сьогодні