Пацієнти під дулами іграшкових автоматів протестували проти бездіяльності МОЗ. Фото

— 9 квітня 2014, 18:28

Так вони протестували проти бездіяльності вітчизняного Мінздоров’я стосовно 806 пацієнтів замісної терапії в Криму, які фактично опинились в статусі заручників в окупованому Криму.

Як пояснює правозахисник Павло Скала, замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) впроваджується в Україні 10 років, у т.ч. понад 8 років у лікувальних закладах АР Крим.

"В результаті зухвалої анексії Криму 806 наркозалежних громадян України - пацієнтів ЗПТ на території півострова фактично опинилися в статусі заручників через бездіяльність вітчизняного МОЗу та наміри російської влади припинити ці програми до кінця квітня, про що минулого тижня оголосили представники російської влади в окупованому Криму", - пояснює він.

"Позбавлення сотень пацієнтів життєво-важливого лікування може призвести до вкрай небезпечних наслідків для самих пацієнтів, їх близьких та місцевих громад. Чимало пацієнтів та члени їх сімей можуть поповнити ряди біженців з півострова саме через відсутність можливості продовжити лікування у себе вдома", - каже активіст.

[L]Він пояснює, що сьогодні запасу лікарських препаратів для замісної підтримувальної терапії, а саме метадону та бупренорфіну, на півострові вистачить лише на тиждень-два. Пацієнтам вже місяць вимушено знижують дозування препаратів. Найскладніша ситуація з ліками у м. Севастополь.

Як зазначають активісти, чиновники МОЗ України понад два тижні фактично повністю ігнорували проблему і не забезпечили оперативної поставки до Криму чергової партії лікарських препаратів, навіть не зважаючи на наявність офіційного запиту МОЗ АР Крим.

8 квітня, десятки пацієнтів ЗПТ м. Севастополя та їх близьких пікетували місцеву адміністрацію з вимогою не допустити зупинки лікування.

Акції солідарності з пацієнтами-заручниками в Криму відбулися під посольствами Росії у Тбілісі, Вільнюсі та Кишиневі.

Учасники акції звернули увагу, що станом на сьогодні, навіть через 5 тижнів після фактичної окупації Криму, МОЗ України не вніс жодних змін та доповнень до своїх чинних наказів з питань впровадження ЗПТ в Україні, ніби нічого не сталося.

При цьому чинне законодавство РФ на період дії "перехідного періоду" до 1 січня 2015 року дозволяє виконувати накази МОЗ України, у т.ч. щодо впровадження програм замісної терапії у Криму, Тобто твердження чиновників обох держав про ніби то заборону цього методу лікування є неправдивими.

Пацієнти та громадські активісти сьогодні вимагали від керівництва МОЗ України розпочати перемовини з МОЗ Російської Федерації та міжнародними організаціями щодо недопущення різкої зупинки програм ЗПТ у Криму.

На випадок провалу перемовин пропонували від порожніх декларацій перейти до конкретних кроків щодо організації прийому пацієнтів-біженців з Криму та продовження лікування на материковій частині країни.

Для цього вже зараз необхідно здійснити перерозподіл наявних в Україні препаратів та організувати додаткові пункти надання послуг ЗПТ.

Реклама:

Головне сьогодні